Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een horecakoelkast

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Wanneer je een bedrijf in de horeca hebt, dan weet je het: bijna niets is zo belangrijk als een goede koelkast. Producten die je je gasten voor gaat zetten, moeten op de juiste manier bewaard worden om deze zo vers mogelijk te houden. Zeker met vlees en vis komt het heel nauw en moet je de temperatuur goed in de gaten houden. Maar waar let je nu precies op bij de aanschaf van een horecakoelkast? Hieronder vind je 5 aandachtspunten. 

1. De inhoud van de koelkast

Ga je een koelkast kopen, dan zal je waarschijnlijk als eerste naar de inhoud daarvan kijken. Hoe groot is je horecazaak en wat voor capaciteit moet de koelkast daarvoor hebben? Een standaard horecakoelkast heeft al gauw een inhoud van zo’n 400 tot 600 liter, maar wanneer meer capaciteit gewenst is, dan zijn er zelfs modellen tot zo’n 1400 liter.  

2. De omgevingstemperatuur

In de horeca is de omgevingstemperatuur in een keuken vaak behoorlijk hoog. Door het koken, maar ook door alle professionele apparatuur, ligt de temperatuur van een horecakeuken vaak rond de 40 graden Celsius. Controleer dus goed bij welke omgevingstemperatuur de koelkast nog goed functioneert en meet de temperatuur in je keuken op de warmste dagen van het jaar.  

3. De soort koelkast

Soms wil het oog nu eenmaal ook wat. Er zijn verschillende soorten koelkasten die mogelijk zijn voor in de horeca. Een bekende is bijvoorbeeld de Amerikaanse koelkast. Dit is een luxe koelkast waarin je echt heel veel ruimte hebt om producten te koelen. Mocht je hiervoor gaan, kijk dan eerst wat de beste Amerikaanse koelkast is. Voor andere opties kun je denken aan een inbouwkoelkast, die in het bestaande keukenblok geïntegreerd kan worden. Ook lage koelkasten zijn mogelijk, hiermee creëer je extra werkoppervlak. 

4. De manier van koelen

Als je naar wijnkoelkasten kijkt, dan hebben deze vaak meerdere koelzones. Bij horecakoelkasten is dat meestal niet het geval. Het is dus goed om te kijken naar welke producten je wilt koelen en bij welke temperatuur deze producten bewaard moeten worden. Zijn er meerdere koelzones nodig, dan is het soms een oplossing om voor twee koelkasten te kiezen. Verder koelen de horecakoelkasten op diverse manieren. Je kunt hierbij kiezen voor statische, geventileerde of geforceerde koeling. 

5. De deuren van de koelkast

Het lijkt misschien maar een detail, maar ook de deuren van een koelkast zijn van belang bij je keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een horecakoelkast met schuifdeuren of met openklappende deuren. Voor deuren die openklappen, is nu eenmaal meer ruimte in de keuken nodig dan voor schuifdeuren. Verder zijn er deuren van glas of dichte deuren. Bij een koelkast met glazen deuren heb je altijd overzicht over je voorraad. Zo zie je in een oogopslag wat er nog voldoende is en wat er bijna op is. Denk hier dus ook aan bij het maken van je keuze voor de juiste horecakoelkast. 

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.