Keukenapparatuur horeca

Als ondernemer in de horeca ken je de vraag van je gasten als geen ander. Men verwacht onderscheidende en unieke gerechten op de menukaart, en bovenal hoge kwaliteit. Sta je aan de vooravond om je eigen horecazaak te openen? Houd rekening met de onmisbare onderdelen van iedere professionele keuken. Hoe zorg je ervoor dat processen efficiënt verlopen, terwijl je gasten genieten van een pure smaakbeleving?  

Invulling van de horeca keuken

De diversiteit binnen de horeca zorgt dat iedere ondernemer andere apparatuur als ‘onmisbaar’ kwalificeert. Desondanks zijn er vaste processen die binnen iedere keuken terugkomen, en waarop keukenapparatuur moet worden aangepast. Een moderne lunchzaak behoeft een multifunctionele en ruime horeca oven, terwijl je met je eigen restaurant baat hebt bij een professionele grillplaat. Serveer je cocktails en wil je de verschillende dranken koel en hygiënisch bewaren? Dan is een op maat gemaakte horeca koelkast al even onmisbaar. Zodoende verschilt het per type horecaonderneming welke apparatuur vereist is om diverse processen op elkaar af te stemmen. 

Smaakvol bereiden van gerechten 

Een horeca oven is praktisch onmisbaar voor vrijwel elke horecazaak. Uitzonderingen daargelaten beschikt iedere menukaart over een warm segment, welke je snel én smaakvol wilt presenteren aan de bezoeker. De horeca oven is daar meer dan geschikt voor. Dankzij de dubbele beglazing blijft de warmte in de oven op een constant niveau, terwijl de hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt voor een smaakvol resultaat. Ook de zouten en mineralen in het product blijven goed op peil in dit type oven.

Een interessant alternatief van de horeca oven is een combisteamer. Dit mag gezien worden als een alles-in-één oplossing voor processen binnen de keuken. De combisteamer is een combinatie van de traditionele oven, aangevuld met functionele eigenschappen voor overige toepassingen. Denk daarbij aan het stomen van groenten of het verwarmen van vlees. Door tijdens het verhittingsproces van een product stoom toe te voegen, behoud je de oorspronkelijke kleur, textuur en smaak. 

Hygiëne en voedselveiligheid

Een ieder die in Nederland beschikt over een eigen horecazaak, komt vroeg of laat in aanraking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA verzorgt inspecties in de keuken, en checkt hier onder meer op de hygiëne en voedselveiligheid. Om de hygiëne voldoende te kunnen waarborgen, dien je als ondernemer de beschikking te hebben over maatwerk in de koelruimte. De inspectie bij horecazaken stimuleert ondernemers om verantwoord om te gaan met voedselveiligheid, en beschermt daarmee tegelijk je personeelsbestand en bezoekers.

Overigens zijn ook doorschuifvaatwassers, voorladers en pannen vaatwassers essentiële onderdelen van de horeca keuken, met het oog op hygiëne.  

Ventilatie in de keuken

Afsluitend is goede ventilatie in de keuken belangrijk, zeker in deze tijd. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk op twee manieren: middels mechanische ventilatie in de vorm van een afzuigkap, dan wel door het openzetten van ramen richting de buitenzijde van het pand. Een te hoge luchtvochtigheid als gevolg van gebrekkige ventilatie in de keuken vergroot de kans op schimmelvorming of een ongezonde atmosfeer om in te werken. De moderne horeca afzuigkap is onmisbaar en tegelijk efficiënt in haar toepassingen binnen professionele keukens.