Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Door Van onze klanten
schedule 6 min
location_on [xx]km
chef bord aan het opmaken
Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

Tip 1: investeer in goede spullen (en zorg hier goed voor)

Nee, er is helemaal niks mis met de koekenpan waar je nu je eieren in bakt. Maar als je de lekkerste maaltijden op tafel wilt zetten, heb je daar goede spullen voor nodig. Niet alleen voor de smaak, maar ook om de bereiding zo makkelijk mogelijk te maken. Het onderhoud mag je daarbij niet uit het oog verliezen. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan de apparatuur zelf. Na iedere kookbeurt zorg je voor een goede schoonmaak. En ook daarvoor heb je de beste producten nodig. Stel dat je een oven van Rational hebt, dan gebruik je daar Rational reinigingstabletten voor.

Tip 2: proeven bij de buren

De echte top van de wereld bedenkt alles zelf, maar vergeet niet dat ook zij een keer zijn begonnen. De kennis die ze hebben opgedaan tijdens hun beginjaren in de keuken gebruiken ze waarschijnlijk nog steeds als inspiratie voor hun gerechten. Aan jou dan ook de niet geheel vervelende taak om zoveel mogelijk te proeven en te proberen. En vergeet ook de kookprogramma’s niet. Daar zijn er erg veel van. Ideaal om je vaardigheden uit te bereiden.

Tip 3: gebruik verse ingrediënten

Als je meerdere kookprogramma’s hebt bekeken, is je wellicht opgevallen dat er veel gesneden wordt. Dat komt omdat de echte chefs verse gerechten gebruiken. Waarom? Simpelweg omdat het een stuk lekkerder is. Blijf dus weg van de potjes en voorverpakte zakjes groente en fruit, maar koop vers. Vis en vlees uit blik? Dat kan echt niet.

Tip 4: een cursus kruiden

Een belangrijke sleutel naar succes in de keuken wordt gevormd door de kruiden. Online is een hoop informatie te vinden over welke kruiden het beste bij bepaalde gerechten passen. Een andere – en stiekem leukere – manier is om te experimenteren. Dat is toch het devies bij koken. Door te experimenteren ontdek je de lekkerste smaken. Dit geldt ook voor kruiden. De cursus kun je dus zien als zelfstudie.

Tip 5: het mag mislukken

Ten opzichte van een topchef heb je een groot voordeel. Jouw gerechten mogen mislukken. En onthoud dat iedere kok ergens is begonnen. Het is nog altijd een vak, en dat moet je leren. Geef jezelf de tijd en durf te falen. Dan zul je zien dat het makkelijker is om heerlijke gerechten op tafel te zetten.

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.