Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel topfit en gemotiveerd houden; 5 tips

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het zijn bijzondere tijden die de huidige generaties nog niet eerder hebben meegemaakt. Wie had een tijdje geleden kunnen vermoeden dat ons leven zo lang en zo intensief zou beïnvloed worden door een pandemie? Indien jij de verantwoordelijkheid hebt voor werknemers is het nu nog belangrijker dan ooit om die topfit en gemotiveerd te houden. Hieronder staan wat tips die jij ook kan gebruiken.

1. Aandacht voor gezondheid

Gezondheid is een kwestie van gevarieerd eten, genoeg bewegen en zo min mogelijk stress waardoor ook een goede slaap mogelijk is. Als leidinggevende kan je uiteraard niet op al deze zaken invloed uitoefenen, maar er zijn altijd opties. Als de lunch gezamenlijk wordt genoten, mag die best ook gezonde zaken omvatten. Wat dacht je van een horloge met stappenteller als geschenkje? Vaak leidt dat automatisch tot competities op het gebied van bewegen. Ook stress kan je proberen te voorkomen door af en toe voor afleiding te zorgen. De beste smartwatch meet zelfs je stressniveau.

2. Toon betrokkenheid en aandacht

Vaak is de afstand tussen werknemers onderling en met de leidinggevenden groter geworden omdat er nu eenmaal veel meer op afstand (thuis) wordt gewerkt. Indien je hier geen aandacht aan besteedt, kan dat leiden tot minder gemotiveerde personeelsleden. Het is vaak een moeilijke zaak om het contact op het werk te moeten missen, werknemers waren het immers gewend om een zeer groot deel van de dag door te brengen op het bedrijf. Het is jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende om ook nu duidelijk te maken dat het bedrijf nog steeds betrokken is bij alle personeelsleden en een eenheid vormt. 

3. Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Als leidinggevende zal het momenteel vaak al moeilijk zijn om de ‘normale’ zaken gewoon door te laten lopen. Vergeet echter niet dat juist nu personeelsleden behoefte hebben om zich zekerder te voelen nu ze de grip een beetje kwijt lijken te zijn, net als iedereen. Een cursus, opleiding of andere manier om extra kennis op te doen of nieuwe mogelijkheden te ontdekken, kan dan echt een middel zijn om iemand weer echt gemotiveerd en betrokken te krijgen. 

4. Waardering uiten

Uiteraard dient het werk goed te worden gedaan, maar dan is vandaag de dag extra waardering wel aan de orde. Dat kan door positieve feedback waar dat verdiend is, een schouderklopje wordt altijd gewaardeerd. Maar het is ook beslist geen toeval dat er tijdens de crisis meer kerstpakketten door bedrijven zijn gekocht dan daarvoor. Waardering moet soms ook blijken uit meer tastbare zaken, zoals een geschenk, extra vrije dagen of geldelijke beloning. 

5. Zorg voor afwisseling en uitdaging

Het werk moet nu eenmaal ook gewoon doorgaan en dat beperkt de mogelijkheden omdat afwissend en uitdagend te maken in sommige gevallen behoorlijk. Maar als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het resultaat maar ook de uitvoering. Wees creatief en overleg bijvoorbeeld met HRM welke mogelijkheden er zijn. Afwisseling en uitdaging kan ook mogelijk zijn door kleine wijzigingen toe te passen, mits deze goed worden opgepakt door de personeelsleden. Overleg hierover ook gewoon met de werknemers, dat geeft ook extra inzicht. Op termijn voorkom je zo wellicht een personeelstekort.  

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt!