Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het openen van een restaurant

Door PeterPrint
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een restaurant beginnen is geen makkie. Het is hard werken, veel uren maken en slapeloze nachten hebben. Als je erover denkt om de sprong te wagen in de wereld van de horeca (of zelfs als je al begonnen bent met die eerste stappen) zijn hier enkele tips voor je eerste restaurant opening. Of je nu de ambitie hebt om op een dag meerdere restaurants te bezitten of dit als bijbaantje te houden, er zijn genoeg dingen om in gedachten te houden als het gaat om het openen van je eerste eetgelegenheid. Er zijn veel factoren die meespelen bij een succesvolle opening - van locatie tot budgettering - dus we hebben een paar belangrijke tips op een rijtje gezet die je zullen helpen om je eerste restaurantopening zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. 

 

Onderzoek je markt

Eerst moet je je markt onderzoeken. Het is belangrijk om te weten wie de doelgroep is, zodat je het concept kunt afstemmen op hun behoeften en wensen. Zorg ervoor dat je weet wat andere restaurants in de omgeving doen, hoe de concurrentie eruit ziet, en wat de demografie van je klanten zal zijn. Hoe meer je weet over de markt, hoe beter je zult zijn toegerust om het perfecte restaurant voor een specifiek gebied te creëren.

Bepaal het concept

Houd in gedachten dat een succesvol concept niet altijd een chique, duur menu betekent. In feite gaan de meeste mensen vaker naar casual restaurants dan naar chique restaurants. Neem de tijd om na te denken over wat voor soort eten je wilt serveren. Zal het snel en gemakkelijk te maken zijn? Wordt het zelfgemaakt? Wat voor sfeer streef je na? Als je eenmaal het basisconcept van je restaurant hebt bedacht, kun je verder gaan met de fijnere details.

Bepaal een budget en stel een menu samen

Nu dat je een idee hebt van wat voor soort eten je wilt serveren en aan wie je het wilt serveren, moet je een budget samenstellen. Dit zal je helpen erachter te komen hoeveel geld je nodig hebt om je restaurant te beginnen en hoeveel winst je moet maken om open te blijven. Stel een menu samen, en zorg ervoor dat je alles dienovereenkomstig prijst. Houd in gedachten dat, terwijl je wilt dat alles heerlijk is, je ook niet de bank mag breken. Bij PeterPrint kun je terecht voor het drukken van een menukaart. Het is belangrijk dat een menukaart er aantrekkelijk uitziet en mensen motiveert om (meer) eten te bestellen.

Door PeterPrint
Westerkade 15-2 , 9718 AS , Groningen
18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.

01 maart '24 (10:10)

De Regels in de Horecabranche worden Herschreven door Digitale Innovatie

Niet alleen bepalen de kwaliteit van het voedsel en de service het succes in de snel veranderende horecasector, maar ook speelt de digitale presentatie van een restaurant een evengoed belangrijke rol. De invoering van digitale diensten in restaurants leidt tot een fundamentele transformatie, die ze hun reserveringsprocessen kunnen verbeteren, de eetervaring kunnen verrijken en hun online aanwezigheid kunnen verscherpen.

16 januari '24 (15:12)

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

13 december '23 (10:46)

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.