Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De beste snijplanken: ga je voor hout of plastic?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 25 min
location_on [xx]km
Goede snijplanken zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

Houten snijplanken: antibacterieel en goed voor messen

We halen meteen een misverstand uit de wereld: houten snijplanken zijn níét onhygiënisch. Integendeel, het voordeel van een houten plank is juist dat deze antibacterieel is. Daarbij zijn houten snijplanken sterk, liggen ze stevig op het aanrecht, hebben ze een lange levensduur en zijn ze een goede keus voor je mes. De plank veert als het ware mee: dit snijdt niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat messen langer scherp blijven.

 

Houten snijplank aanschaffen? Kies dan voor zacht hout. Kersen,- esdoorn-, eiken- en perenhout zijn het meest geschikt. Deze houtsoorten zijn hard genoeg om niet doormidden gezaagd te worden en zacht genoeg om het mes niet bot te maken.

 

Hoe onderhoud je houten snijplanken?

Het enige nadeel van houten snijplanken is dat ze niet in de vaatwasser mogen. Maak de plank schoon met een doek of spoel hem af onder de kraan. Je kunt ook afwasmiddel gebruiken, hierdoor droogt het hout wel sneller uit en wordt de plank doffer. Om de plank mooi te houden, behandel je het met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Dit dicht ook de poriën af waardoor het hout geen broedplaats voor bacteriën wordt.

 

Plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser

Plastic snijplanken zijn enorm gebruiksvriendelijk: ze zijn lichtgewicht, compact en makkelijk te onderhouden omdat ze in de vaatwasser kunnen. Perfect om rauw vlees en vis op te snijden. Door de verschillende kleuren kun je een kleursysteem bedenken en gemakkelijk hygiënisch werken. Als je voor een kunststof plank gaat, kies dan voor Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Dit materiaal is krasbestendig, flexibel en neemt geen geur en smaak op.

 

Kunststof snijplanken in de horeca: kleurcodering

Ben je op zoek naar de beste horeca snijplanken? Ga dan voor HMHDPE planken. De letters HMHDPE staan voor High Monoculair High Density Polythyleen: dit materiaal is belastbaar tot een temperatuur van 90 graden Celsius waardoor je de snijplanken probleemloos in een professionele keuken kunt gebruiken. Ook zijn deze planken verkrijgbaar in diverse kleuren, zo kun je als horeca-eigenaar aan de kleurcodering volgens het HACCP-protocol voldoen:

  • Rood voor rauw vlees
  • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen voor groenten en fruit
  • Geel voor gevogelte
  • Bruin voor gebraden vlees en worst
  • Wit voor kaas en brood

Met dit systeem voorkom je kruisbesmetting en -verontreiniging.

 

Wat is de beste keuze?

Conclusie: je kunt voor zowel hout als kunststof kiezen, beide hebben voordelen. Ga je voor hout, dan heb je een hygiënische, stevige snijplank met een luxueus uiterlijk. Je dient de plank wel met de hand te reinigen en te onderhouden met olie. Moeten de snijplanken in de vaatwasser kunnen en beschikbaar zijn in diverse kleuren? Dan is kunststof jouw beste vriend. Kies wel voor kwalitatieve materialen, zoals Thermoplastisch Polyurethaan en High Monoculair High Density Polythyleen. Zo blijven jouw messen vlijmscherp en krijgen bacteriën geen kans.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.

16 november '23 ( 8:15)

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

24 augustus '23 (11:39)

Heb jij al een gehaktmolen in je horecazaak?

Heb je er ooit over nagedacht om een gehaktmolen toe te voegen aan je keukenapparatuur in je restaurant? Als dat niet het geval is, dan heb je geluk, want we gaan het hebben over waarom dit best wel een slimme zet kan zijn. In dit artikel bespreken waarom een professionele gehaktmolen handig kan zijn voor jouw restaurant. Je kunt hiermee creatiever zijn in de keuken, betere kwaliteit leveren en zelfs wat extra geld in het laatje brengen. Lees verder!

21 augustus '23 ( 8:00)

Diageo introduceert cocktailtaps in bars, cafés en clubs in Nederland


10 augustus '23 (15:24)

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

24 juli '23 ( 8:43)

Waarom gasten zelf koffie laten zetten uitkomst kan bieden in de horeca

Wanneer je werkzaam bent in de horeca, dan is het goed om te weten waarom sommige keuzes worden gemaakt omtrent koffiezetten. Het is namelijk soms best handig om gasten zelf hun eigen koffie te laten pakken. Denk aan een lobby van een hotel of een andere gelegenheid waarbij het handig is dat gasten zelf koffie halen. Hieronder lees je alle voordelen die erbij horen.

20 juli '23 (10:05)

Waarom je het beste biologische vlees bij een lokale biologische slager kan bestellen

De trend van het kopen van lokaal en biologisch groeit steeds meer in populariteit. En als het gaat om het beste biologische vlees, is de lokale biologische slager de plek waar je moet zijn. Waarom? Omdat je bij een lokale biologische slager profiteert van verschillende voordelen. Allereerst ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Lokale slagers staan bekend om hun vakmanschap en ambachtelijke werkwijze. Bovendien hebben ze vaak persoonlijke connecties met boeren uit de regio, waardoor ze precies weten waar het vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Daarnaast bieden lokale biologische slagers vaak een breed assortiment aan vleessoorten die met zorg zijn geselecteerd. Het bestellen bij een lokale biologische slager is niet alleen goed voor jouw smaakpapillen, maar ook voor het milieu en de lokale economie. Dus waar wacht je nog op? Ga naar jouw lokale biologische slager en geniet van het beste biologische vlees dat er te krijgen is!

18 juli '23 (11:32)

Horeca met terras vernevelaar duidelijk populairder dan terrassen zonder

Horecazaken die gebruik maken van een terras vernevelaar zijn overduidelijk populairder dan terrassen zonder, blijkt uit de praktijk. Niet zo gek ook, want er zijn veel voordelen aan het gebruik van een vernevelaar. Zo is het onder waternevel niet alleen vele graden koeler, maar het systeem is ook nog eens stil, milieuvriendelijk en insectenwerend.