Normal_paprika-g9f77df2c3_1920

Goede snijplanken zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

Houten snijplanken: antibacterieel en goed voor messen

We halen meteen een misverstand uit de wereld: houten snijplanken zijn níét onhygiënisch. Integendeel, het voordeel van een houten plank is juist dat deze antibacterieel is. Daarbij zijn houten snijplanken sterk, liggen ze stevig op het aanrecht, hebben ze een lange levensduur en zijn ze een goede keus voor je mes. De plank veert als het ware mee: dit snijdt niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat messen langer scherp blijven.

 

Houten snijplank aanschaffen? Kies dan voor zacht hout. Kersen,- esdoorn-, eiken- en perenhout zijn het meest geschikt. Deze houtsoorten zijn hard genoeg om niet doormidden gezaagd te worden en zacht genoeg om het mes niet bot te maken.

 

Hoe onderhoud je houten snijplanken?

Het enige nadeel van houten snijplanken is dat ze niet in de vaatwasser mogen. Maak de plank schoon met een doek of spoel hem af onder de kraan. Je kunt ook afwasmiddel gebruiken, hierdoor droogt het hout wel sneller uit en wordt de plank doffer. Om de plank mooi te houden, behandel je het met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Dit dicht ook de poriën af waardoor het hout geen broedplaats voor bacteriën wordt.

 

Plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser

Plastic snijplanken zijn enorm gebruiksvriendelijk: ze zijn lichtgewicht, compact en makkelijk te onderhouden omdat ze in de vaatwasser kunnen. Perfect om rauw vlees en vis op te snijden. Door de verschillende kleuren kun je een kleursysteem bedenken en gemakkelijk hygiënisch werken. Als je voor een kunststof plank gaat, kies dan voor Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Dit materiaal is krasbestendig, flexibel en neemt geen geur en smaak op.

 

Kunststof snijplanken in de horeca: kleurcodering

Ben je op zoek naar de beste horeca snijplanken? Ga dan voor HMHDPE planken. De letters HMHDPE staan voor High Monoculair High Density Polythyleen: dit materiaal is belastbaar tot een temperatuur van 90 graden Celsius waardoor je de snijplanken probleemloos in een professionele keuken kunt gebruiken. Ook zijn deze planken verkrijgbaar in diverse kleuren, zo kun je als horeca-eigenaar aan de kleurcodering volgens het HACCP-protocol voldoen:

  • Rood voor rauw vlees
  • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen voor groenten en fruit
  • Geel voor gevogelte
  • Bruin voor gebraden vlees en worst
  • Wit voor kaas en brood

Met dit systeem voorkom je kruisbesmetting en -verontreiniging.

 

Wat is de beste keuze?

Conclusie: je kunt voor zowel hout als kunststof kiezen, beide hebben voordelen. Ga je voor hout, dan heb je een hygiënische, stevige snijplank met een luxueus uiterlijk. Je dient de plank wel met de hand te reinigen en te onderhouden met olie. Moeten de snijplanken in de vaatwasser kunnen en beschikbaar zijn in diverse kleuren? Dan is kunststof jouw beste vriend. Kies wel voor kwalitatieve materialen, zoals Thermoplastisch Polyurethaan en High Monoculair High Density Polythyleen. Zo blijven jouw messen vlijmscherp en krijgen bacteriën geen kans.