Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Knoalsters spelen Geert Teis in Geert Teis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
STADSKANAAL - Een unieke voorstelling volgende week zaterdag in Geert Teis: een toneelstuk van... Geert Teis. Zowel het Stadskanaalster theater zelf als organisator stichting 250/400 hebben tot nu toe opvallend weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze toch wel historische voorstelling. Het is alweer 30 jaar geleden dat voor het laatst in theater Geert Teis in Stadskanaal een toneelstuk van de naamgever werd opgevoerd...

De voorstelling van UDI in 1985 was in het kader van het 40e sterfjaar van de Stadskanaalster schrijver en dichter. Dit jaar is de aanleiding niet alleen het 70e sterfjaar, maar ook de viering van het 250/400-feest, het 250-jarig bestaan van Het Stadskanaal en tegelijkertijd het 400-jarig bestaan van de grens tussen Groningen en Drenthe, in Stadskanaal. De Knoalster toneelgezelschappen UDI, TAGO en 't Centrum reageerden op een oproep van de stichting 250/400 en formeerden een gelegenheidsgezelschap van 12 acteurs, afkomstig van de drie verenigingen.
Onder leiding van regisseuse Annelies Hopman van UDI (foto) hebben ze in de afgelopen tijd hard gewerkt aan de Groningstalige boerenklucht 'Dizzepie Dizzepu'. Het wordt slechts eenmalig opgevoerd, op zaterdag 20 juni om 20:00 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar, voor € 10.

Knoalster Lorelei
Geert Teis, alias Gerhard Willem Spitzen (1864-1945) schreef vooral gedichten en liederen. Het Gronings volkslied (Van Lauwerszee tot Dollard tou...) en het in Stadskanaal bekende volkslied Knoalster Lorelei zijn van zijn hand. Hij heeft veel betekend voor het Gronings. In Stadskanaal zijn het theater, twee straten en een school naar hem vernoemd. Hij schreef ook een handjevol toneelstukken. Eén daarvan, de boerenklucht Dizzepie Dizzepu, wordt nog regelmatig opgevoerd. Onder meer volgende week zaterdag in Geert Teis.

'Du mie der nog mor aine'
Volgens regisseuse Annelies Hopman (56) uit Groningen is het meer dan zomaar een klucht: 'Bij de doorsnee klucht gaan de grappen in een razend tempo en komt het vooral op timing aan. In deze klucht worden ook personages neergezet en uitgediept. Geert Teis was iemand die mensen goed doorhad en hij wist dat in het Gronings neer te zetten. Het is hilarisch, maar ook maatschappijkritisch. Ook naar huidige maatstaven; het is tijdloos geschreven. De acteurs krijgen de kans om de personages uit te diepen en er kunnen soms ook zomaar betekenisvolle stiltes vallen. Bovendien heeft dit stuk een zeer verrassende ontknoping.' En dat in het Gronings: 'Dat geeft het juist een meerwaarde. Sommige Groningse uitdrukkingen kun je gewoon niet vertalen, ook vanwege de nuchterheid van de taal. 'Du mie der nog mor aine'. Als je dat hardop zegt en met een bepaalde ondertoon, komt dat veel anders en beter over dan 'Doe mij er nog maar één'. Het draagt bij aan de hilariteit.'

Spannende thriller
Met het uitdiepen van personages, het werken met stiltes, maatschappijkritische teksten en ondertonen, vraagt Annelies Hopman meer van de acteurs dan in de vorige opgevoerde kluchten. Het past in haar streven om meer kwaliteit op de planken te brengen. Iets waar ze in de afgelopen 7 jaar bij UDI al aardig succes mee oogst. De zalen zijn tegenwoordig weer vol. Volgend jaar brengt UDI zelfs voor het eerst geen klucht, maar een spannende thriller: 'Vals Bloed'. Maar dan wel met een komisch randje: 'Er moet natuurlijk wel gelachen worden, het moet ook weer niet al te zwaar worden. Maar wel meer inhoud. Het publiek moet gegrepen worden. Met een lach en een traan.' In september beginnen de repetities.

Rentenierende boer
Maar eerst maakt een deel van UDI zich samen met de collega's van TAGO en 't Centrum op voor Dizzepie Dizzepu van onze aigenste Geert Teis. Waar het over gaat: Over de rentenierende boer Mans Wilts, die graag Latijnse termen verbastert. En niet graag ziet dat zijn dochter beneden haar stand gaat trouwen. Anderen zien dat wel graag, en dus zetten ze Mans een hak...

Nog een leuk detail, tot slot: Mans Wilts werd 30 jaar geleden in Geert Teis vertolkt door Gerard Bruining van UDI. Diezelfde Gerard Bruining speelt dit jaar de kapper in het stuk.

Foto: Erik Riensema.

© Hartje Stadskanaal

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.