Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Gemeente trapt op de rem met horeca Boothuys Valkenswaard / Foto: Google Maps (Gabriel Hucoleci) https://goo.gl/maps/NWLNogTmaG1psU1WA
Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

Bij Rofra kun je na een dagje peddelen in het water neerstrijken in ‘t Boothuys voor een paar lekkere drankjes. Of een teambuildingsessie organiseren met collega’s. Het kan allemaal, en iedereen is welkom.

Dat gold in ieder geval tot afgelopen jaar. In juni vorig jaar diende iemand een klacht in over geluidsoverlast bij ’t Boothuys. Die stapte naar het gemeentehuis en drong aan op handhaving van het bestemmingsplan. De activiteiten van Rofra zouden in strijd zijn daarmee.

Sluitingstijd

De gemeente is het daar mee eens. Het gaat hun echter niet om het geluidsoverlast, maar meer om de sluitingstijden die Rofra hanteert. De gemeente volgde het op met een maatregel en een dwangsom. ’t Boothuys moet om half elf ’s avonds gesloten zijn, tenzij Rofra kan aantonen dat de gasten een sportactiviteit hebben gedaan. Dan mag de horecagelegenheid een uurtje langer openblijven.

Dat klinkt als een schappelijke afspraak, zeker voor een bedrijf dat voornamelijk overdag actief is. Toch is de Rofra-eigenaar Geenen het niet eens met de dwangsommaatregelen en bestreed dit bij de A2-commissie Bezwaarschriften. Geenen stelt dat die eindtijd enkel is gebaseerd op de sluitingstijd die hij zelf op de website heeft geplaatst. Volgens hem is dat een richtlijn waar de gemeente nu en harde eindtijd van maakt. “In het bestemmingsplan staat niets over een eindtijd”, aldus Geenen.

Later op de avond

Geenen denkt dat hij in de tijdsproblemen komt met deze harde eindtijd. Volgens de ondernemer komen er steeds vaker groepen die later op de dag willen boeken en dan ook wat langer doorgaan. Moet Geenen die naar huis sturen, dan is hij bang dat zij de volgende keer afhaken.

Daarnaast hield gemeente volgens Geenen niet voldoende rekening met de plek van ’t Boothuys in de gemeente. Grote gezelschappen zijn schaars in het dorp, stelt Geenen. Die zou de gemeente moeten koesteren, ‘ook in de regels’.

Gelijkgesteld

Uiteindelijk had het bezwaar van Geenen weinig effect: de bezwarencommissie stelt de gemeente in het gelijk. Daarom zijn de sluitingstijd en de dwangsom nu nog van kracht.

Om dit aan te vechten gaat Geenen naar de bestuursrechter. Ook overweegt hij om een horecavergunning aan te vragen. De gemeente heeft hem dit geadviseerd. Op het moment dat hij de vergunning krijgt wat toestaat dat hij in strijd met het bestemmingsplan mag handelen, heeft de gemeente daar geen probleem mee. Maar tot de tijd dat hij die vergunning heeft, blijft de dwangsom van kracht.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.