Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Door Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee / Foto: "Centrum Geldrop" door G. Lanting
Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

Bestuurslid van de organiserende stichting, Hein van Lieshout, is teleurgesteld dat het evenement stopt. Hij zegt tegen Omroep Brabant dat de stichting ‘jarenlang het gezeur heeft genegeerd’. Zij wilden het evenement voortzetten voor Geldrop-Mierlo. Volgens hem is de irritatiegrens bij de stichting bereikt: “Het is gewoon geen werken met een deel van de centrumwinkeliers en horecaondernemers.”

Van Lieshout vindt dat het nergens om gaat. Zo zijn er volgens hem ondernemers die moeilijk doen om de jaarlijkse bijdrage van 65 euro. Die beweren dat zij niet meer dan de helft kwijt kunnen of helemaal niet willen betalen. Sommige cafés willen niet betalen, ‘want onze terrassen zitten toch wel vol’.

Verzoek van winkeliers en horecaondernemers

De Stichting Mei’se Mert is in het leven geroepen op verzoek van winkeleigenaren en horeca-uitbaters in het centrum van Geldrop. Die vonden dat er te weinig gebeurde in het centrum en zochten naar een evenement dat mensen naar het centrum zou trekken. Zo groeide de Mei’se Mert uit van een klein dorpsfeestje naar een grote braderie met honderden standhouders, livemuziek en recreatie.

Standhouders hebben nooit een probleem opgeleverd volgens Van Lieshout. Wel is hij de discussie met de winkeliers en horeca ‘spuugzat’. Hij noemt het schooien en heeft daar geen zin meer in. “We hebben nooit een cent subsidie gevraagd of gekregen, maar wel elk jaar een prachtig evenement georganiseerd.”

57 euro per jaar

Om de kosten van het evenement te dekken betalen ondernemers al vanaf de beginselen een eigen bijdrage van, toentertijd, 125 gulden (nu 57 euro). Die bijdrage is door de jaren heen praktisch hetzelfde gebleven. Daarom vindt Van Lieshout het ‘ongelooflijk’ dat de ondernemers daar nu nog een probleem van maken. Ook gaat alle meerwinst van het evenement naar goede doelen.

Met plezier en liefde

Deze week is er naar aanleiding van de aankondiging een gesprek tussen centrummanager René Veldhuizen en de organisatie van de Mei’se Mert. Richard Pors van Grand Café Heerenhuys hoopt dat dan de ‘ergste kou uit de lucht kan worden gehaald’. Voor hem is het geen probleem om de bijdrage van 65 euro te betalen en zegt dat hij dat met plezier en liefde doet. Ook hij vraagt zich af waarom de ondernemers hier zo moeilijk over doen. “Want het is gewoon een prachtig evenement.”

Daar is Veldhuizen het mee eens. Volgens hem steken de organisatoren veel tijd en moeite in het evenement. Het is dan niet plezierig als niet iedereen dezelfde kant op kijkt. Daarom ziet de centrummanager wel mogelijkheden voor een doorstart van het evenement.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.