Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or / Foto: Bocuse d'Or Nederland
Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

In een drie uur durende Cookoff lieten de chef zien wat zij in hun mars hebben. Het ontbrak in geen enkel opzicht aan creativiteit en vakmanschap. De kandidaten werkten met een Mystery Box. daarnaast konden de kandidaten ook gebruik maken van de door sponsoren en partners beschikbaar gestelde ingrediënten. De kandidaten moesten een amuse en een hoofdgerecht presenteren aan de vakjury. Uiteindelijk hebben deze zes chefs zich geplaatst:

  • Louis Craninckx, Odille
  • Jos van der Noll, Le Nord
  • Djailany van de Laarschot, Nastrium
  • Mark Captein, Orangerie de Pol
  • Mitchell Tromp, Cuisine d’Amis
  • Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammetje*

De Kookfabriek in Rotterdam was een speciale sponsor van de Cookoff. Zij stelden de ruimte gratis ter beschikking. Alle sponsoren en partners waren uitgenodigd en een groot deel maakt deze voorronde van de Olympische Spelen onder chefs mee.

Hoogste culinaire niveau

De vakjury was onder de indruk van de gepresenteerde gerechten. Deelnemen aan de wereldfinale van Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Voorzitter van Bocuse d’Or en SVH Meesterkok François Geurds: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat de wedstrijd Bocuse d’Or als nooit tevoren leeft in de Nederlandse gastronomie. We hebben mooie presentaties gezien, en dat is knap, gezien onder druk koken en onder druk een goed geheel neerzetten een hele uitdaging is. Dat hoort bij deze wedstrijd.”

Zes in plaats van vijf

Het bleek een moeilijke keuze te zijn geweest voor de jury. De kwaliteit was dan ook erg hoog. Daarom heeft de jury besloten om niet vijf, maar zes kandidaten te plaatsen voor de Nederlandse finale. De zesde keuken is direct met de beursorganisatie overlegd. De voorbereidingen voor de wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, enthousiasme en lef. De uitslagen lagen ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op de smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top zes wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Op de foto van links naar rechts: Marcel de Leeuw (jury), Louis Craninckx (Odille), Francois Geurds (jury), Djailany van de Laarschot (Nastrium), Alain Alders (jury), Jos van der Noll (Le Nord), Marco Poldervaart (jury), Mark Captein (Orangerie de Pol), Marco van der Wijngaard (’t Amsterdammertje*) en Mitchell Tromp (Cuisine d’Amis).

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.