Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Menselijke' 24e editie van Noorderzon eindigt met zonnige dag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 17 min
location_on [xx]km
De 24e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is voorbij. Het festival trok in elf dagen tijd 135.000 bezoekers naar het gratis toegankelijke festivalterrein in het Noorderplantsoen en naar de vele DownTown-locaties in de binnenstad van Groningen. Het avontuurlijke programma van Noorderzon is onverminderd goed bezocht, ongehinderd door het soms sterk wisselende augustusweer. In totaal werden zo’n 50.000 kaarten voor de verschillende voorstellingen verkocht, is geëindigd met een gemiddelde bezettingsgraad van 85% en vonden ook de gratis toegankelijke activiteiten, voorstellingen en concerten gretig aftrek.

De volgende editie: de 25e!
In 2015 wordt Noorderzon 25 jaar. Hoe dat gevierd gaat worden is op dit moment nog niet bekend, maar dat het een extra feestelijke editie gaat worden is zeker. Noorderzon 2015 vindt plaats van 20 tot en met 30 augustus.

Trouw en avontuurlijk publiek
Het was een deels koude en natte editie met temperaturen die ’s nachts soms daalden tot 6 graden; augustus roerde zijn staart. Het gratis toegankelijke festivalterrein werd daardoor natuurlijk wat minder goed bezocht, maar zodra het droog was en het zonnetje doorbrak, dromden de mensen (inclusief vele kinderen) weer samen in het Noorderplantsoen om het festival zoveel mogelijk te kunnen meemaken. De uitdaging die het ambitieuze programma dit jaar weer bood, werd gretig door het publiek aangegrepen. Dankzij het avontuurlijke publiek kan Noorderzon zich elk jaar weer blijven ontwikkelen als toonaangevend internationaal podiumkunstenfestival.

Mens en zijn context centraal in programma van 2014
Het programma van 2014 legde een accent op de mens in al zijn verschijningsvormen en zijn verhouding tot zijn leefomgeving. Dit kwam naar voren in grote en kleine voorstellingen waarin herkenbare sociale en maatschappelijke onderwerpen (op subtiele wijze) werden aangeroerd. De 24e editie van het festival was een ijzersterke, vol experiment, vol interessante nieuwe vormen en vol Nederlandse premières van internationale, maar ook van noordelijke makers. Publieksfavorieten waren de live-gemaakte stille film Nufonia Must Fall (Live) van dj en striptekenaar Kid Koala en filmregisseur K.K. Barrett (Being John Malkovich, Lost in Translation, Where the Wild Things Are, Her) waarvan een extra show tijdens het festival is toegevoegd, de wonderlijke wereld van circusgezelschap Race Horse Company, de roerende vertellingen van Edgar Oliver, de menselijke verhalen van BERLIN, de uitgekiende genialiteit van Mariano Pensotti’s Cineastas. en natuurlijk het project van het New Yorkse 600 HIGHWAYMEN waarin 49 Groningers participeerden. Ook sociale programma-onderdelen zoals Social Labs Groningen, een debat over het basisinkomen van MIES, de samenwerkingen met de Voedselbank Groningen (Noorderzon-bezoek-pakketjes voor de kinderen), Kleintje Noorderzon voor de zieke kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis en samenwerkingen met het Clubhuis voor Doven in Groningen en met Festival 5D om het festival nog toegankelijker te maken voor mensen met een handicap horen daar volgens de organisatie, volledig bij.

Een speciale vermelding voor het project Waterstaat van WERC Collective uit Groningen en Media Arts Friesland is daarbij nog op zijn plaats: in de plantsoenvijver bouwden zij een netwerk van LED-bollen die gezamenlijk een scherm op het water vormden. Het meest gefotografeerde object van Noorderzon.

Noorderzon betrokken bij internationale coproducties
Noorderzon was betrokken bij de totstandkoming van een flink aantal voorstellingen die te zien waren in het festival. Twee in het oog springende waren de wereldpremière van Fernando Rubio’s When We Were Kids, die deels in Groningen werd geproduceerd en de Nederlandse première van het grote project The Record van de New Yorks groep 600 HIGHWAYMEN. Rubio presenteerde in Groningen het eerste deel van een trilogie over de kindertijd in een prachtige klaslokaal-achtige setting in de Noorderkerk. Volgend jaar is dit werk op meerdere plekken in Europa te zien. 600 HIGHWAYMEN werkte de laatste maand intensief samen met 49 al eerder geselecteerde vrijwillige Groningers om een voorstelling te maken waarin deze mensen elkaar voor het eerst ontmoeten op het podium van de Stadsschouwburg. Het resultaat was een prachtige, ontroerende, onvergetelijke en menselijke voorstelling die door het merendeel van het publiek – en de pers - met veel gejuich werd onthaald.

Veel internationale gasten
Een spannend internationaal programma trekt ook veel internationale professionals van overal ter wereld. Een deel van deze mensen kwamen naar Noorderzon om in Groningen informeel te spreken over hun vakgebied. De Director’s Circle International – een groep toonaangevende programmeurs uit de Verenigde Staten aangevuld met professionals uit alle windstreken – was voor de tweede maal te gast om zich onder te dompelen in Noorderzons unieke combinatie van een cutting edge performing arts festival en een groot, laagdrempelig volksfeest. De groei van het aantal internationale programmeurs op Noorderzon brengt veel mogelijkheden voor zich presenterende artiesten met zich mee.

Minifestivals binnen Noorderzon
Ook de vele minifestivals binnen Noorderzon liepen uitstekend. Als het droog was, werd het kinderprogramma (Rotor) overspoeld door kinderen die hun knuffels lieten parachuteren, hun eigen pannenkoeken ontwierpen en hun eigen robotpakken maakten. Het literaire programma Literaturia was grotendeels uitverkocht en kende vele hoogtepunten, van Arjen Lubach tot de eerste Groninger KALF avond. Daarnaast was het muziekprogramma weer divers en van grote kwaliteit. Hoogtepunten waren de rock ’n roll van Nick Waterhouse, de psychedelische elektro van Jagwar Ma en het eclectische Knarsetand. Maar ook het concert van Sun Kil Moon in de Spiegeltent mag als meesterlijk de boeken in.

Vernieuwingen in het Noorderplantsoen
Een festivalorganisatie staat nooit stil. Dit jaar heeft Noorderzon een aantal veranderingen aangebracht op het festivalterrein. Een voorbeeld is de plaatsing van een nieuwe tribune op beide oevers bij het Dok muziekpodium zodat de concertbeleving van zowel band als publiek aanzienlijk is verbeterd, de verplaatsing van de Spiegeltent naar een rustiger plek en natuurlijk de introductie van het nieuwe muziekpodium Plataan waar elke dag vele mensen genoten van prachtige, intieme concerten.

Een diepe buiging voor de vrijwilligers
Het festival speelt letterlijk en figuurlijk een centrale rol in de stad en in de levens van vele Groningers. Dat blijkt ook maar weer uit de overweldigende inzet van meer dan 800 vrijwilligers die samen meer dan 30.000 uur werkten. Noorderzon is een beetje van al deze mensen en van al deze mensen zit een beetje in Noorderzon. Hoe koud het ook was, de glimlach was er altijd. De organisatie maakt een diepe buiging voor al deze prachtige, warme, hartelijke en hardwerkende mensen.

Green Key keuring
Tenslotte is Noorderzon in 2014 voor de 4e maal bekroond met een Green Key keurmerk (niveau zilver) voor duurzame festivals. Tijdens deze editie heeft opnieuw een keuring plaatsgevonden. Noorderzon hoopt ook komend jaar dit keurmerk te kunnen voeren, en misschien is het dit jaar zelfs mogelijk om ‘niveau goud’ te halen.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.