Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe haring vanaf 7 juni te koop

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

De haringsector maakt zich op voor een nieuw maatjesseizoen. De vangst begint langzaam op gang te komen. "Het was door het slechte weer in Scandinavië voor veel schepen lastig vissen. Maar afgelopen weekend zijn er al een paar goede ladingen aangevoerd. Wij verwachten dan ook dat deze lijn zich deze week zal doorzetten", aldus Nico de Jong, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

De berichten over de kwaliteit vanuit de aanvoerhavens zijn positief, zo bleek vandaag tijdens de perspresentatie rondom de nieuwe haring in Scheveningen. Via een live verbinding vanuit Egersund in Noorwegen vertelde haringinkoper Guido van der Maaden dat er op dit moment een mooi vetlaagje onder de huid zit. "Ook is er veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat inhoudt dat er veel voedsel in zee is. Veel voedsel betekent een vettere haring en dus een goede kwaliteit."

Er mag dit jaar 200 miljoen kilo haring gevangen worden, ruim 20 procent meer dan in 2010. Nico de Jong: "De haringvisserij is niet voor niets door de Marine Stewardship Council (MSC) gecertificeerd. Door adequaat beheer van het haringbestand in de afgelopen jaren zien we de hoeveelheid haring in de vangstgebieden flink toenemen. Wij hopen dan ook op nog ruimere vangstmogelijkheden in de toekomst."
15 Procent van de haringvangst, 30 miljoen kilo, wordt gebruikt voor nieuwe haring. Dat zijn 200 miljoen stuks. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd.

Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent (48 miljoen stuks) aan de kar of in de winkel gehapt. Volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK stijgt de haringconsumptie. 32 Procent van de Nederlanders koopt wel eens haring. De grootste haringeters zijn nog steeds senioren, die hechten aan tradities en hun harinkje voornamelijk bij de visspeciaalzaak kopen. Maar ook onder jongeren wint het maatje aan populariteit.

Volgens Lucien Fontijn, manager van het Nederlands Visbureau, eten jongeren vrijwel geen haring aan de staart. Daarom heeft het Visbureau een speciaal receptenboekje ontwikkeld met haringhapjes; Nieuwe haring, Nieuwe stijl. Het boekje is te vinden op de website www.visrecepten.nl, net als het nieuwe filmpje 'De mannen van de Zee', waarin het haringverhaal kort en bondig wordt verteld door de èchte mannen uit de haringsector.

Het haringseizoen start op 7 juni traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring in de Scheveningse visafslag. De opbrengst gaat naar Jantje Beton, die met de opbrengst een waterspeelplaats wil realiseren. In België start het seizoen ook op 7 juni en in Duitsland vindt de opening op 8 juni plaats.


20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.