Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minstens drie EHEC-zieken in Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

(Novum) - In Nederland zijn ten minste drie mensen besmet met de EHEC-bacterie. Ze hebben een darminfectie en ernstige niercomplicaties. Alle drie zijn ziek geworden na een bezoek aan Duitsland. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. In Duitsland is de EHEC-bacterie aangetroffen op enkele komkommers.

De nieuwe cijfers betekenen dat er ten minste twee nieuwe EHEC-besmettingen zijn vastgesteld. Vorige week meldde het RIVM al één geval. Er zijn meer gevallen gemeld van mensen met diarree na een bezoek als Duitsland. Of ook zij besmet zijn met de bacterie is nog niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

In Duitsland is het dodental maandagavond opgelopen naar veertien. De meeste doden zijn gevallen in het noorden van het land. De besmettingshaard is de Duitse stad Hamburg. Ook in andere Europese landen zijn veel mensen ziek geworden. Daar zijn nog geen doden gemeld.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker benadrukte op een persconferentie maandagavond dat de bacterie in Nederland niet op komkommers is aangetroffen. "Alle onderzoeken wijzen uit dat het spul dat hier in de schappen ligt en op de markt komt niet besmet is. Het is betrouwbaar, het is schoon, het is veilig", aldus de staatssecretaris.

De Voedsel en Waren Autoriteit onderzoekt monsters van komkommers en andere groenten van groothandels en telers en die verkocht worden op de markt, in supermarkten. Tot maandagmiddag werd daar de bacterie niet op aangetroffen. De volledige resultaten van het onderzoek worden dinsdag bekend. Dan worden ook de resultaten bekend van onderzoek dat brancheorganisatie Kompany laat uitvoeren door een Duits instituut.

Het RIVM adviseert om groenten altijd te wassen en de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Zo moeten mensen voor het bereiden van eten hun handen wassen, net als na ieder toiletbezoek. Ook moeten groenten goed worden schoongemaakt of schoongespoeld. "Dat moet altijd al. Maar we zijn in Nederland een beetje verwend geraakt", aldus een woordvoerder van het RIVM.


20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.