Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wie heeft het gemunt op de horeca in Arnhems winkelcentrum?

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wie heeft het gemunt op de horeca in Arnhems winkelcentrum? / Foto: "Arnhem-Elderveld, winkelcentrum de Elderhof" door Michiel Verbeek
Al dagenlang heerst er onrust in het Arnhemse winkelcentrum Elderhof. Daar werden donderdagochtend twee verdachte pakketjes gevonden. In de nacht van donderdag op vrijdag werd het winkelcentrum dan ook getroffen door meerdere explosies, meldt het AD. Wat is er precies aan de hand?

Donderdagochtend werden er twee pakketjes gevonden, bij de eetzaken Sofram en Dinner 66. Er is op camerabeelden te zien dat twee jongens in donkere kleding op de vroege morgen de pakketjes neerleggen voor de zaken en het vervolgens op een lopen zetten.

Mogelijke explosieven

Vervolgens kwamen de hulpdiensten aan, nadat omstanders de pakketjes aantroffen. De buurt werd afgezet. Om de mogelijke explosieven te verwijderen kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Die konden rond 10.15 uur de pakketjes weghalen.

Het is niet de eerste keer dat Sofram wordt getroffen. In 2020 was daar al sprake van brandstichting. Datzelfde lot onderging Dinner 66 in december, toen het volledig afbrandde. De politie onderzoekt een mogelijk verband tussen de gebeurtenissen. Ook besloot burgemeester Ahmed Marcouch dat de horecazaken de komende twee weken dicht moeten blijven.

Knallen

Een dag later was het echter raak: in de nacht van donderdag op vrijdag waren er twee explosies te horen. De gevel van Dinner 66 werd daarbij vernield en ook bij het naastgelegen Chinees restaurant Fong Sho was een flinke knal afgegaan. Daar werd de toegangsdeur flink beschadigd.

Omwonenden werden hier wakker door en meldden de explosies. Nadat de hulpdiensten voor de tweede dag op rij uitrukten naar het winkelcentrum, werd deze vervolgens afgesloten.

Onrust bij ondernemers

De ondernemers in het winkelcentrum zijn boos en bezorgd. Volgens een van hen is er ‘nu echt actie nodig’. Hij wil een bespreking met de ondernemers en de burgemeester om te kijken wat ze kunnen, mogen en gaan doen.

Aan de andere kant van het winkelcentrum heeft Saskia Kraaijeveld haar restaurant Warung Sama Sama. Zij geeft aan dat zij niet bang is, maar zich wel onveilig voelt. Daarnaast valt haar op dat het vaak dezelfde zaken zijn die het doelwit worden van de aanslagen.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.