Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

Het lijkt op Ticketswap, waar mensen kaartjes voor evenementen kunnen overkopen van andere mensen die bijvoorbeeld verhinderd zijn. Zij betalen 5 procent per transactie aan Ticketswap. Die aanpak is volgens de KHN sympathieker dan die van Appointment Trader. “Er worden schaarse reserveringen verhandeld, waarbij vooral tussenpersonen financieel profiteren.”

Snel volgeboekt

Waar het fenomeen van platforms voor de overname van reserveringen in Nederland nog vrij nieuw is, is dat in de VS al een stuk normaler. Journalist Rachel Sugar omschreef hoe zij bij meerdere platforms een reservering kon overkopen voor het erg gewilde restaurant Carbone in New York.

De tafels in dit restaurant, op goede tijden, zijn bij dit restaurant binnen een minuut al volgeboekt. Daarom worden er veel tafels aangeboden op de websites Appointment Trader en concurrent Cita Marketplace. Een koper legt ruimt 600 euro extra neer voor een reservering. Dat is enkel het recht om hier te eten, de kosten voor het diner moet daarna nog betaald worden.

Wel zijn de prijzen voor Appointment Trader in Nederland lager dan in de VS. Daarnaast lijkt het erop alsof alleen de reserveringen bij het Amsterdamse steakrestaurant Mr Porter worden verkocht. Daarnaast worden er alleen nog tafels aangeboden bij restaurant De Kas in Amsterdam.

Prijs-kwaliteit uit balans

De eigenaar van De Kas, Jos Timmer, deelt de mening van de KHN. Hij stelt dat de prijs-kwaliteitverhouding die zij hebben hierdoor in het geding komt. “Dit voelt alsof iemand je de regie van je eigen restaurant uit handen neemt, zonder dat je er iets aan kunt doen.”

Een voorbeeld van een website waar geen opslag wordt gevraagd voor het overnemen van een reservering is het Amerikaanse platform ResX. Daar mogen mensen geen geld vragen voor de reserveringen. Gebruikers van de site moeten echter wel een maandelijks bedrag van 10 dollar betalen.

Vaker reserveren

Wat wel speelt in de horecasector is de ongekende drukte bij restaurants sinds het einde van de coronacrisis. Ook reserveren mensen steeds vaker, zelfs in de eenvoudige restaurants. Die zitten vaker ruim van tevoren al vol.

De KHN adviseert restaurateurs die niet willen dat hun reserveringen worden verhandeld om in hun voorwaarden duidelijk te maken dat de reserveringen persoonlijk zijn en niet kunnen worden verkopen.  

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe