Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

Het lijkt op Ticketswap, waar mensen kaartjes voor evenementen kunnen overkopen van andere mensen die bijvoorbeeld verhinderd zijn. Zij betalen 5 procent per transactie aan Ticketswap. Die aanpak is volgens de KHN sympathieker dan die van Appointment Trader. “Er worden schaarse reserveringen verhandeld, waarbij vooral tussenpersonen financieel profiteren.”

Snel volgeboekt

Waar het fenomeen van platforms voor de overname van reserveringen in Nederland nog vrij nieuw is, is dat in de VS al een stuk normaler. Journalist Rachel Sugar omschreef hoe zij bij meerdere platforms een reservering kon overkopen voor het erg gewilde restaurant Carbone in New York.

De tafels in dit restaurant, op goede tijden, zijn bij dit restaurant binnen een minuut al volgeboekt. Daarom worden er veel tafels aangeboden op de websites Appointment Trader en concurrent Cita Marketplace. Een koper legt ruimt 600 euro extra neer voor een reservering. Dat is enkel het recht om hier te eten, de kosten voor het diner moet daarna nog betaald worden.

Wel zijn de prijzen voor Appointment Trader in Nederland lager dan in de VS. Daarnaast lijkt het erop alsof alleen de reserveringen bij het Amsterdamse steakrestaurant Mr Porter worden verkocht. Daarnaast worden er alleen nog tafels aangeboden bij restaurant De Kas in Amsterdam.

Prijs-kwaliteit uit balans

De eigenaar van De Kas, Jos Timmer, deelt de mening van de KHN. Hij stelt dat de prijs-kwaliteitverhouding die zij hebben hierdoor in het geding komt. “Dit voelt alsof iemand je de regie van je eigen restaurant uit handen neemt, zonder dat je er iets aan kunt doen.”

Een voorbeeld van een website waar geen opslag wordt gevraagd voor het overnemen van een reservering is het Amerikaanse platform ResX. Daar mogen mensen geen geld vragen voor de reserveringen. Gebruikers van de site moeten echter wel een maandelijks bedrag van 10 dollar betalen.

Vaker reserveren

Wat wel speelt in de horecasector is de ongekende drukte bij restaurants sinds het einde van de coronacrisis. Ook reserveren mensen steeds vaker, zelfs in de eenvoudige restaurants. Die zitten vaker ruim van tevoren al vol.

De KHN adviseert restaurateurs die niet willen dat hun reserveringen worden verhandeld om in hun voorwaarden duidelijk te maken dat de reserveringen persoonlijk zijn en niet kunnen worden verkopen.  

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.