Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindhovense horeca wil ook een zwarte lijst voor raddraaiers, politie is kritisch

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Eindhovense horeca wil ook een zwarte lijst voor raddraaiers, politie is kritisch
De horeca in een aantal steden gaat opnieuw de zwarte lijst voor raddraaiers invoeren. Hiermee worden overlastgevers uit horecagebieden geweerd. De horeca in Eindhoven wil hier ook aan meedoen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit toegezegd, maar de politie in Eindhoven ligt dwars. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Afgelopen woensdag meldde dagblad Trouw dat de zwarte lijst voor de horeca opnieuw geïntroduceerd wordt in zeven steden. Op deze manier kunnen raddraaiers in de horeca geweerd worden uit uitgaansgelegenheden. Het is geen nieuw concept, in het verleden werd deze lijst ook gebruikt. Die is op een gegeven moment vanwege privacybezwaren afgeschaft.

De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven, Ruud Bakker, geeft aan dat zij voorheen ook een zwarte lijst hadden in Eindhoven. De lichtstad staat niet in het rijtje van steden die deze  lijst weer herintroduceren. Hij stelt dat dit komt doordat de politie dwarsligt.

Onderbezetting

Bakker zegt dat de zwarte lijst een handig middel was om overlast in de horeca tegen te gaan: “Wij zijn heel erg enthousiast en de gemeente vindt het een fantastisch idee, maar de politie heeft geen capaciteit.”

De zwarte lijst wordt lokaal gebruikt. Horecabezoekers die overlast veroorzaken, gewelddadig zijn of een wapen dragen kunnen op deze lijst terecht komen. Deze raddraaiers komen in een database die in te zien is door de lokale horeca. De voorzitter van de KHN Eindhoven ziet dit geregeld voorkomen. Overlastgevers worden nu de deur uitgezet maar komen vervolgens een uurtje later weer op de stoep staan om stampij te maken.

Gebiedsverbod

Volgens Bakker werkt de zwarte lijst enorm goed. Hij voegt toe dat het systeem direct kan worden toegepast in Eindhoven. Zo kunnen bezoekers voor een vechtpartij of aanranding een verbod krijgen van maximaal een half jaar, diefstal en drugshandel een jaar. Bij grotere incidenten, zoals zware mishandeling of het bezit van een vuurwapen geldt een maximale straf van twee jaar.

De horecabaas zegt dat het argument van de politie niet veel steek houdt. Hij zegt dat er voorheen ongeveer twintig lastige gasten waren op jaarbasis. De politie kon niet reageren op de verwijten van de horeca. Daarnaast wil de gemeente ook geen verklaring afleggen.

Helmondse horeca sceptisch

In Helmond heeft de horeca geen behoefte aan een zwarte lijst. Zij zien hier geen waarde in. De voorzitter van de Horecabelangenvereniging Helmond, Peter van den Heuvel, geeft aan dat zij al individuele en collectieve verboden werken. “Gaat het echt mis, dan krijg je een verbod voor die zaak. Als iemand zich op meerdere plekken misdraagt, volgt een collectief verbod. Daarover hebben we afspraken gemaakt met de politie, gemeente en justitie.”

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.