Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eindhovense horeca wil ook een zwarte lijst voor raddraaiers, politie is kritisch

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Eindhovense horeca wil ook een zwarte lijst voor raddraaiers, politie is kritisch
De horeca in een aantal steden gaat opnieuw de zwarte lijst voor raddraaiers invoeren. Hiermee worden overlastgevers uit horecagebieden geweerd. De horeca in Eindhoven wil hier ook aan meedoen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit toegezegd, maar de politie in Eindhoven ligt dwars. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Afgelopen woensdag meldde dagblad Trouw dat de zwarte lijst voor de horeca opnieuw geïntroduceerd wordt in zeven steden. Op deze manier kunnen raddraaiers in de horeca geweerd worden uit uitgaansgelegenheden. Het is geen nieuw concept, in het verleden werd deze lijst ook gebruikt. Die is op een gegeven moment vanwege privacybezwaren afgeschaft.

De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven, Ruud Bakker, geeft aan dat zij voorheen ook een zwarte lijst hadden in Eindhoven. De lichtstad staat niet in het rijtje van steden die deze  lijst weer herintroduceren. Hij stelt dat dit komt doordat de politie dwarsligt.

Onderbezetting

Bakker zegt dat de zwarte lijst een handig middel was om overlast in de horeca tegen te gaan: “Wij zijn heel erg enthousiast en de gemeente vindt het een fantastisch idee, maar de politie heeft geen capaciteit.”

De zwarte lijst wordt lokaal gebruikt. Horecabezoekers die overlast veroorzaken, gewelddadig zijn of een wapen dragen kunnen op deze lijst terecht komen. Deze raddraaiers komen in een database die in te zien is door de lokale horeca. De voorzitter van de KHN Eindhoven ziet dit geregeld voorkomen. Overlastgevers worden nu de deur uitgezet maar komen vervolgens een uurtje later weer op de stoep staan om stampij te maken.

Gebiedsverbod

Volgens Bakker werkt de zwarte lijst enorm goed. Hij voegt toe dat het systeem direct kan worden toegepast in Eindhoven. Zo kunnen bezoekers voor een vechtpartij of aanranding een verbod krijgen van maximaal een half jaar, diefstal en drugshandel een jaar. Bij grotere incidenten, zoals zware mishandeling of het bezit van een vuurwapen geldt een maximale straf van twee jaar.

De horecabaas zegt dat het argument van de politie niet veel steek houdt. Hij zegt dat er voorheen ongeveer twintig lastige gasten waren op jaarbasis. De politie kon niet reageren op de verwijten van de horeca. Daarnaast wil de gemeente ook geen verklaring afleggen.

Helmondse horeca sceptisch

In Helmond heeft de horeca geen behoefte aan een zwarte lijst. Zij zien hier geen waarde in. De voorzitter van de Horecabelangenvereniging Helmond, Peter van den Heuvel, geeft aan dat zij al individuele en collectieve verboden werken. “Gaat het echt mis, dan krijg je een verbod voor die zaak. Als iemand zich op meerdere plekken misdraagt, volgt een collectief verbod. Daarover hebben we afspraken gemaakt met de politie, gemeente en justitie.”

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.