Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe houd je het terras duurzaam warm in de winter?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Hoe houd je het terras duurzaam warm in de winter?
Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest omtrent terrasverwarming. Zeker nu duurzaamheid en verduurzaming belangrijke punten zijn in de maatschappij, en dus ook de horeca, zullen ondernemers in de horecabranche moeten nadenken over alternatieve manieren om alsnog het terras toegankelijk te houden voor hun gasten.

Terrasverwarming niet meer toestaan in de horeca zou betekenen dat ondernemers omzet mislopen. Na de uitlatingen van Rob Jetten, de minister van Klimaat en Energie, van afgelopen maand over het gebruik van fossiele brandstoffen om terrassen warm te houden, reageert de horecabranche dat dit slecht kan uitpakken voor de omzet.

Ondernemers zien zelf ook de energierekening stijgen

Verder wijst de organisatie erop dat de ondernemers zelf ook zien dat de energierekening stijgt. Dit zorgt al voor een kritische blik van de ondernemers op energieverbruik. Duurzame keuzes gaan een steeds belangrijkere rol spelen. “Voor traditionele heaters zien we ook oplossingen als bewegingssensoren, timers of een dimmer. We zien dat verschillende gemeenten in het land subsidies verlenen aan ondernemers die duurzame keuzes maken.”

Daarentegen heeft het KHN een onderzoek gedaan naar de kosten die komen kijken bij de verschillende manieren van terrasverwarming. Aanschafkosten zijn duurder voor alternatieve methoden dan traditionele verwarming. Op de lange termijn zijn de alternatieve terrasverwarmers wel goedkoper, door hun lagere energieverbruik.

Alternatieve oplossingen

Er zijn alternatieve manieren om het terras te verwarmen op een duurzame manier. Niet alleen het verduurzamen van heaters kunnen een oplossing bieden, er zijn meer opties voor ondernemers in de horeca. Elektrische kussentjes zijn momenteel erg in trek. Deze gaan vaak alleen aan als er iemand op zit. Ook gebruiken deze kussens elektriciteit en geen fossiele brandstof. De gemeente Eindhoven heeft aangekondigd dat het horecaondernemers wil ondersteunen door het verlenen van advies over het verwarmen van het terras. Daarbij noemde de gemeente warmtekussens als een geschikt alternatief.

Infrarood terrasverwarming

Een andere duurzame oplossing is het gebruik van infrarood terrasverwarming. Deze verwarming werkt ook op elektriciteit en daarom is voor deze methode geen fossiele brandstof nodig. De warmtelampen zijn net zoals andere heaters gemakkelijk te monteren en kunnen, afhankelijk van het vermogen, flink wat warmte produceren.

Dekentjes

Een van meest simpele, maar toch effectieve manieren om mensen warm te houden die op het terras willen zitten, is door hen een dekentje aan te bieden. Die kunnen de gasten om zich heen slaan om warm te blijven. Mocht je als horecaondernemer een stapje verder willen gaan, dan is er ook nog de mogelijkheid om elektrische dekens aan te bieden aan gasten. Deze zijn echter hoger in aanschafkosten dan een normale deken.

Plaatsen van windschermen en beschutting

Een groot deel van de warmte die verwarmingen produceren gaat vaak verloren doordat de terrasverwarmer niet op een beschutte plaats staat. Door deze af te schermen van de wind met windschermen of overkappingen kan veel meer warmte behouden blijven.

Subsidie voor duurzame terrasverwarming

Het KHN riep gemeenten op om zich in te zetten voor het verduurzamen van terrasverwarming. Zo kan de overgang naar deze alternatieve methoden gestimuleerd worden met financiële prikkels, zoals het verlenen van subsidies. Ook kortingen, een lening of opslag op gemeentelijke belastingen kunnen horecaeigenaren motiveren hun terras te verduurzamen.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.