Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’
Er komt een eind aan het verhaal van horecaduo Wim en Tina Zwaart. Hun restaurant Ratatouille in Harderwijk wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd. “We gooien de winkel dicht en gaan druiven plukken”, zijn de woorden van Wim aan de Stentor. 

Hij is ‘De godfather van de Harderwijkse horeca’ zoals Tina Zwaart de meesterkok liefkozend omschrijft. En met recht, want bij bijna elke horecaonderneming kleven sporen van het horecaduo.

Leerhuis

“Misschien wel honderd”, zegt Tina over het aantal leerling-koks dat het restaurant in zijn bestaan heeft klaargestoomd. Er staan in de keukens in Harderwijk erg veel chefs die zijn opgeleid door Wim.

Zelf weten ze een Michelinster binnen te slepen met hun oude restaurant Olivio. Het is de eerste die Harderwijk kent. Een unieke prestatie die het stadje in het westen van Gelderland op de culinaire kaart zet.

Grote boze overheid

Het duo stopt ermee omdat zij niet meer konden doen waar zij zin in hadden. Het ondernemen, en zelf de dienst uitmaken was passé. "Ik dacht dat alles maakbaar was, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat je helemaal niks mag en kan. Dat vond ik heel heftig".

Tijdens corona ontkiemde de gedachte om een rustiger leven te leiden verder en verder. Het werk is fysiek inspannend en eist zijn tol. Dat speelt ook mee volgens Wim. Daarnaast zijn er tijdens corona twee goede collega's 'zomaar omvallen', wat misschien wel het laatste zetje in de richting van de uitgang is geweest.

Voortzetting

Het is nog niet helemaal afgelopen. De Culiwinkel blijft bestaan en blijft het koppel proeverijen organiseren. “Misschien nog eens koken voor een tafeltje van tien”, zegt Wim. Ook restaurant Ratatouille heeft een toekomst; deze wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd, en zijn vriendin Cindy, die eveneens al werkzaam is in het restaurant.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.