Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker: want dat zijn zij (nog) niet
Veel horecaondernemers reageren opgelucht als zij een stagiair krijgen. Logisch in een tijd waar iedereen schreeuwt om personeel. Maar wie het horecavak weer écht op de kaart wil zetten en jongeren wil behouden voor de sector, die moet het toch echt anders aanpakken. Dit meldt Entree Magazine.

Het aantal jongeren dat voor een horecaopleiding kiest, loopt al jaren terug. Dit heeft te maken met het negatieve imago van de branche: hoge werkdruk, lange dagen en lage salarissen. Jeroen van den Heuvel is docent bij het Koning Willem I College in Cuijk en pleit ervoor dat ondernemers laten zien hoe mooi het vak is. Hij is van mening dat ondernemers de mbo’ers moeten omarmen en de kans moeten grijpen om hun passie voor het vak over te brengen aan de stagiairs. Wat wel belangrijk is volgens Van den Heuvel is dat de stagiairs niet al nieuwe zelfstandige werknemers behandeld moeten worden, want dat zijn zij niet.

Bijstellen van verwachtingen

Veel horecaondernemers worstelen op dit moment met de bezetting in hun zaak. Van den Heuvel geeft aan dat het begrijpelijk is dat zij linksom of rechtsom de gaten in hun roosters willen invullen, maar dat het belangrijk is om dit niet te doen met de mbo’ers. Zij zijn alleen gewend om op school te koken en fouten te mogen maken, maar het echte werk moeten zij nog altijd leren in de praktijk bij de horecaondernemer tijdens hun stage. Van den Heuvel ziet helaas dat dat besef nog vaak ontbreekt bij ondernemers. Regelmatig krijgt hij als opleider te horen van de ondernemers dat de stagiair ‘nog niks kan’.

Leermeesters in spagaat

Van den Heuvel erkent dat ook de leermeesters in een spagaat zitten. Want het personeelstekort zorgt voor een hoge werkdruk in de keuken, waardoor leermeesters nauwelijks meer de tijd hebben om hun studenten goed te begeleiden. Daar wringt de schoen, vindt de opleider. Want er moet geïnvesteerd worden als de ondernemers deze jongeren willen behouden in de horecasector.

Concreet betekent dit volgens de opleider dat er tijd vrijgemaakt moet worden en dat de student op een adequate manier worden begeleid. Als dit niet wordt gedaan en de stagiairs moeten vanaf een meteen meedraaien, dan gooien de mbo’ers al snel de handdoek in de ring. Ze stoppen mogelijk helemaal met de opleiding. Van den Heuvel is van mening dat dit moet worden voorkomen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.