Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het lijkt er op dat meer uren gaan werken met z'n allen de enige oplossing is

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het lijkt er op dat meer uren gaan werken met z'n allen de enige oplossing is
Momenteel staan er 40.000 vacatures open. Er is in heel Nederland een schreeuwend tekort aan personeel, met name in de horecabranche. Het lijkt er op dat meer uren gaan werken met z'n allen de enige oplossing is. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Psycholoog Thijs Launspach, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk, geeft aan dat er verschillende redenen zijn voor de explosieve toename van het aantal openstaande vacatures. Allereerst is er sprake van vergrijzing in de samenleving. Daarnaast zijn er nieuwe banen ontstaan, zoals crypto-influencers. Ook is verzelfstandiging gaande. Tot slot stappen er steeds meer mensen over naar banen met meer zekerheid.

Meer uren werken

De Sociaal-Economische Raad (SER) geeft aan dat de belangrijkste conclusie van hun nieuwste rapport is, dat mensen meer uren moeten gaan werken. Launspach twijfelt over die oplossing. Als stress-expert ziet hij dat veel mensen gebukt gaan onder een enorme werkdruk. Hij heeft niet het idee dat mensen maar wat aankakken. Iedereen lijkt het ontzettend druk te hebben en nog maar nét het hoofd boven water te houden in de maalstroom van werk, gezin, huishouden en andere verplichtingen.

Launspach denkt dat het misschien wel gewenst is voor de economie dat iedereen meer uren gaat werken, maar vind dat het in het belang van de gezondheid juist geen goed idee is.

Waarderingsprobleem

De stress-expert denkt dat er iets anders nodig is om het arbeidsprobleem aan te pakken. Bij het personeelstekort speelt namelijk ook een waarderingstekort. De grootste personeelstekorten lijken te spelen bij de beroepen die over het algemeen maar weinig worden gewaardeerd, idiote werktijden hebben en waarbij het personeel slecht wordt betaald, aldus Launspach. Hij vindt dat de samenleving niet gek moet opkijken zolang een horecamedewerker met twintig jaar ervaring minder salaris krijgt dan een startende social media marketeer.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.