Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Slimme tool helpt horecazaken met coronaproof inrichting

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Als de restaurants en cafés straks langzaam weer open mogen, krijgen horeca-eigenaren hoogstwaarschijnlijk alsnog te maken met strenge coronamaatregelen. Een slimme app helpt restaurants en andere zaken met een ‘coronaproof’ indeling.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit, TU Delft en Erasmus MC, hebben de ‘SamenSlimOpen-tool’ gemaakt om horecaondernemers te helpen met een veilige heropening. Met behulp van deze tool kunnen horecaondernemers juist inschatten op welke afstand de tafels moeten staan, hoe lang bezoekers mogen blijven zitten en wanneer er een raam open moet.

Verspreidingsrisico

"Met onze tool kunnen restauranteigenaars zien wat het gevolg is van al dat soort keuzes voor het besmettingsrisico", zegt Quirine ten Bosch, infectieziektenmodelleur aan de Wageningen Universiteit, tegen de Volkskrant.

In de tool kun je als ondernemer alle gegevens over de inrichting van je zaak invoeren: van oppervlakte, entree en meubilair, tot kamerplanten en ramen. Vervolgens wordt de locatie gesimuleerd en wordt de ruimte volgens verschillende modellen berekend. Daaruit komt een inschatting van het verspreidingsrisico.

Handvat

De onderzoekers hebben de data verkregen uit crowdmonitoring, zodat zij het virus beter leerden begrijpen. De duur van een bezoek kan al een verschil maken.

"Wij gaan er niet over wanneer de restaurants weer open kunnen. Maar als het zo ver is, dan willen we graag een handvat bieden: wat helpt om de kans op coronabesmettingen te verkleinen en wat niet", aldus Ten Bosch. "Op die manier kunnen we ook op het niveau van de maatschappij de risico’s beter inschatten van bepaalde maatregelen."

Door: ANP

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.