Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jarig North Sea Jazz blikt swingend terug

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - ROTTERDAM - North Sea Jazz pakt dit jaar uit met een extra swingend verjaarsfeest. Vrijdag opent de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de veertigste editie. NSJ 2015 blikt daarom ook terug, samen met 70.000 bezoekers. Nooit eerder was het driedaagse evenement zo snel uitverkocht als dit jaar. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken over zijn tiende NSJ, op 10, 11 en 12 juli.

Waaraan merken we dat het de veertigste editie is, en alweer de tiende in Rotterdam?

"Dat is overal te merken. Per decennium hebben we een aantal toonaangevende artiesten geprogrammeerd, en er zijn artiesten bij die veertig jaar geleden ook speelden, toen nog in Den Haag, zoals Hans Dulfer, Lee Konitz en Han Bennink. Die laatste, een geweldige drummer, is dit keer ook onze artist in residence. Hij geeft dus elke dag een ander optreden, met verschillende artiesten. Ook brengen we een speciale jubileum dubbel lp met North Sea Jazz-concerten op vinyl uit.''

"Als je bezig bent met het bedenken en organiseren van zo'n jubileumeditie zie je weer wat ontzettend veel er in die veertig jaar is gebeurd. Nu hoor ik de verhalen uit de tijd dat ik er met mijn vader elk jaar als bezoeker was. Hoe de begroting in een schriftje werd opgeschreven, er nog geen mobiele telefoons waren en er gewoon sterren kwamen als Ray Charles, James Brown en Ella Fitzgerald. En natuurlijk de legendarische jamsessies in het Bel Air Hotel.''

"We waren nog nooit zo snel uitverkocht, zowel de driedagenkaarten als de kaarten voor de dagen afzonderlijk. Ook vorig jaar waren alle kaarten weg, maar dan pas rond deze tijd. Ik denk dat dat komt doordat al onze muziekgenres - dus naast jazz ook soul, funk, electronic, blues en nog meer - prima passen bij de muzieksmaak die nu zo goed scoort. Uit metingen blijkt dat 75 procent van de kopers eerder is geweest, of dat nou één jaar of veertig keer is, en dat een kwart voor het eerst komt. Die verhouding is al jaren stabiel.''

"Zelf hebben we veel zin in D'Angelo, en Lady Gaga met Tony Bennett. En ook John Legend en Lionel Richie, die geeft altijd een fantastische show. Verder is er echt voor elk wat wils, in grote zalen en kleine tenten.''

Een kleine greep: John Legend, Chick Corea & Herbie Hancock, Jamie Cullum, Melody Gardot, Paulo Nutini, Alabama Shakes, Avishai Cohen, Roy Hargrove, Ntjam Rosie, Typhoon, Stanley Clarke, Gideon van Gelder en Mary J. Blige. Verder is er onder meer een eerbetoon aan Joni Mitchell, met Oleta Adams en Michael Kiwanuka en geven artiesten clinics, zoals Marcus Miller.

 

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.