Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tinker ontwerpt tentoonstelling FOODTOPIA voor Museum Boerhaave

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
6 februari - 1 november 2015Tinker imagineers heeft voor Museum Boerhaave in Leiden FOODTOPIA ontworpen. De tentoonstelling is een bloemlezing uit ruim een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Voedselexpert Louise O. Fresco toont als gastconservator haar persoonlijke top 10 van spraakmakende innovaties voor de toekomst. Van algenappetizers tot personal foods.

FOODTOPIA gaat over de uitdagende vraag hoe er in 2050 9 miljard mensen duurzaam, kwalitatief en hoogwaardig kunnen worden gevoed. Op zoek naar het antwoord, kruipen bezoekers in de huid van wetenschappers. "Deze tentoonstelling maakt het verhaal van de innovaties in de voedselvoorziening toegankelijk en aantrekkelijk door een prachtige vormgeving waarbij bijna alle zintuigen geprikkeld worden.", aldus Fresco.
‘Tomatenzaad kost per kilo €50.000,- en is daarmee duurder dan goud’. Deze en andere wist-je-datjes prijken op een installatie van balancerende porseleinen bordjes. Rondom introduceren infographics de facts and figures van de wereldvoedselproblematiek. Het publiek ontdekt de kwesties die letterlijk op het bordje van onze samenleving liggen. Met ‘heilige boontjes’ kan het reageren op stellingen.

Innovaties als kweekvlees, 3D-geprint voedsel, de visversheidscamera, maar ook de elektro-ejaculator, astronautenvoer en het aloude margarine zijn te zien in ‘het foodlab’. Ze weerspiegelen hoe de wetenschap voortdurend naar verrassende en inventieve oplossingen voor het voedselvraagstuk zoekt. Omgeven door potten kleurrijke, eetbare zeewieren en geurextracten ervaren bezoekers dat deze ambitie van alle tijden is.

Maar wat zijn veelbelovende ontdekkingen voor de toekomst? Ondergedompeld in foodtopische beelden schuif je als intrigerend sluitstuk van de tentoonstelling aan bij de interactieve tafel van de toekomst van gastconservator Louise O. Fresco. Trays met onder meer insenctenlolly’s, aardappelzaad en minirobots rollen voorbij. Ontdek het verhaal achter deze innovatieve voedselconcepten door ze van de band te pakken.

FOODTOPIA is t/m 1 november te bewonderen voor publiek.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.