Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

40-ste Boekenbeurs in de Brabanthallen.

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Traditioneel vindt in het vierde weekend van januari de grote Boekenbeurs plaats van de Bossche Vincentiusvereniging in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, dit jaar voor de veertigste keer!

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari organiseert de Werkgroep Boekenbeurs de veertigste editie van dit machtig boekenfestijn: met liefst 100.000 boeken worden 67 marktkramen gevuld en daarnaast staat de delicatessenhoek (het betere boek –tegen een vaste prijs) vol met de meest aantrekkelijke boeken op het gebied van talen, wetenschap, hobby, ’s-Hertogenbosch en Brabant, geschiedenis, roman en kunst. Verder staan er vijf goed gevulde vitrinekasten met de kostbare boeken.

Zoals de bezoekers gewend zijn van de Boekenbeurs, gaat de opbrenst naar de Derde Wereld: dit jaar zijn de twee hoofdprojecten beide in India, te weten sanitaire voorzieningen voor een Middelbare school en huisjes voor een gebied waar de tsunami heeft huisgehouden. Met voor elk € 10.000,- kunnen de projecten gerealiseerd worden!

Geschiedenis
Veertig keer Boekenbeurs: de eerste maal, in de verpleegstersflat van het voormalige Carolusziekenhuis aan de Jan Heinsstraat, die meer een kerstmarkt was. Daarna verhuisde de Boekenbeurs naar het Jeugdgebouw van de Cathrien aan het Kruisbroedershof. Op een zeker moment kwam de uitnodiging van de Provincie Noord-Brabant om naar de grote, centrale hal van het Provinciehuis aan de Brabantlaan te komen: omzetten stegen alsmaar, opbrengsten gingen de lucht in. Twee jaar moest de Boekenbeurs “even” overbruggen in de aula van het Sint-Janslyceum aan het Sweelinckplein, met alle dramatische gevolgen van dien: terugval in omzet en opbrengst. Toen weer enkele jaren Provinciehuis en sinds een jaar of vijf “zetelt” de Boekenbeurs op de Brabanthallen aan de Diezekade, en met veel succes!
De beurs draait op rond de 150 vrijwilligers, die mee “verhuizen” van BIM naar Brabanthallen, mee inruimen en de twee hallen beursklaar maken. En op vrijdag, zaterdag en zondag bemannen de vrijwilligers de kramen met boeken. Vermoeiend voor deze mensen, en zeer dankbaar werk als je na afloop van de beurs de gigantische opbrengsten hoort (afgelopen jaren meer dan 50.000,-!).
Op de Brabanthallen kenmerkt zich de gastvrijheid door twee belangrijke elementen: gratis toegang en na de aankopen: gratis uitrijkaart voor het parkeerterrein. En de prijzen in de kramen: zeer schappelijk, want voor € 2,50 heb je al een mooi ingebonden boek en de kinderboeken zijn nog goedkoper.
Daarnaast is er een uitgebreide collectie platen en CD’s te koop, ook weer keurig gesorteerd naar muziekgenre; en ook hier geldt: schappelijke prijzen!
Voor de echte snuffelaars is de Delicatessenhoek want daar vind je misschien wel dat ene ontbrekende boek dat je al jarenlang zoekt. Verzamelaars kunnen daar ook hun slag slaan op veel terrein. En zowel in de Delicatessenhoek als op de kramen in de zaal: alles is gerubriceerd, waardoor je sneller iets van je gading kunt vinden.

Klik hier voor een impressie wat er in De Delicatessehoek te vinden is.


Gegevens:
Waar 
Brabanthallen, Diezekade 2, ’s-Hertogenbosch
   
Wanneer 
vrijdag     24 januari 2014: 19:00 -  22:00 uur
zaterdag  25 januari 2014: 10:00 - 16:00 uur.
zondag    26 januari 2014: 10:00 - 16:00 uur
   
Prijzen 
vrijdag -  gebonden boek € 2,50; paperback € 2,-; pocket € 0,50.
zaterdag -  geb. boek € 2,-; paperback € 1,50 en pocket € 0,50,
zondag -  € 3,- per kilogram, uitgezonderd strips, en de delicatessen.
                Platen en CD’s: alle dagen: “eigen prijzen.”

Toegang  gratis
Parkeren  gratis

© Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.