Azier ziet Eurosonic Noorderslag als opstapje
Azier erkent dat de festivals Eurosonic en Noorderslag de carrière van een artiest een boost kunnen geven. "Maar ik geloof dat er meerdere wegen naar Rome leiden", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Het is wel een opstapje, maar het is niet zo dat je leven ervan afhangt."
Azier, die elektronische popmuziek maakt, brengt zijn debuutalbum Hylas op 10 maart uit en wordt door muziekjournalisten getipt als een van de muzikale talenten van 2014. Hij verhuisde jaren geleden naar Berlijn, maar woonde ook een tijdje in Groningen. "Het is een beetje mijn hometown. Ik waardeer het echt enorm dat ik daar sta."
Een act die zijn nationale doorbraak mede aan Noorderslag dankt, is De Staat. De Nijmeegse band stond in 2009 voor het eerst op Noorderslag, het Nederlandse gedeelte van het evenement. "Die show betekende heel veel voor ons", vertelt zanger Torre Florim. "We hadden net ons eerste album uit en speelden wel veel, maar voornamelijk in kleine zaaltjes. Ons optreden daar was wel een van de redenen dat we de rest van het jaar veel werden geboekt. Het was voor ons een van de startschoten voor onze carrière in Nederland."
Florim noemt zowel het Europese gedeelte Eurosonic als het daarna plaatsvindende Noorderslag waardevol. "Je moet van tevoren wel de afweging maken: heb ik er wat aan? Want je speelt er niet voor het geld." Desondanks geeft De Staat vrijdagavond een optreden op Eurosonic Air en zaterdag op Noorderslag in De Oosterpoort. Ook Thomas Azier staat twee keer op de planken. Hij geeft vrijdagavond een show in de Minerva Art Academy en zaterdag in De Oosterpoort.
Beide artiesten vinden het wel jammer dat alle optredens op Eurosonic en Noorderslag vrij kort zijn. "Je kunt dan niet echt de diepte in", vindt Azier. "In een club gaan we soms jammen of experimenteren, maar dat doen we op Eurosonic niet", aldus Florim. "Daar spelen we nummers waarvan we weten dat ze sowieso werken."