Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

10 jaar Aviodome: een Turbulente Vlucht wordt steeds Stabieler

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dinsdag 26 november is het precies 10 jaar geleden dat de eerste bezoekers incheckten bij Aviodrome in Lelystad. Terugkijkend op dit decennium kan Aviodrome concluderen dat het een turbulente vlucht was met ups en downs, maar dat nu de weg omhoog is ingezet.
 

Het concept van Aviodrome is met de overname in 2012 stevig aangepakt. Parkmanager Albert Kraai licht toe: “De beleving van families en dan voornamelijk kinderen staat nu volledig centraal. Welk kind wil nu geen piloot worden? Bij ons zijn ze voor een dag piloot en wie weet biedt het inspiratie en motivatie voor hun toekomst. We laten het 10 jarig jubileum voor hen dan ook niet ongevierd aan ons voorbij gaan.” Een kind dat in november 10 jaar wordt, krijgt tijdens de jubileumweek van dinsdag 26 november t/m zondag 1 december gratis entree. Dit op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en onder begeleiding van één betalende ouder per kind.

Nieuwe investeringen
Aviodrome blijft investeren. Zo is recentelijk het Schipholgebouw 1928 volledig aangepakt. De verschillende kamers zijn omgetoverd tot ‘schatkamers’. Van een unieke Postkamer tot een speciale ruimte die geheel in het teken staat van luchtvaartpionier Anthony Fokker en oprichter van KLM Albert Plesman. Bezoekers kunnen terug in de tijd door oude films terug te kijken in een klassiek theater of alles te weten komen over morse in de vernieuwde radiokamer. Ook in 2014 staat er weer een nieuwe attractie op de agenda. Daarnaast wordt een deel van het museum en de collectie uitgebreid. Potentiële bezoekers worden tegenwoordig steeds landelijker gezocht, wat zijn vruchten af begint te werpen. “Afgelopen herfstvakantie hadden we een recorddrukte met maar liefst 25.000 bezoekers in twee weken. We kijken dan ook zeer positief naar de toekomst”, aldus Kraai.

De verhuizing naar Lelystad
Op 26 november 2003 opende Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome officieel haar deuren op de nieuwe locatie Lelystad Airport. Voorheen was Aviodrome gevestigd op Schiphol onder de naam Aviodome, maar wegens ruimtegebrek verhuisde het museum naar Lelystad Airport. Het huidige Aviodrome is flink groter dan de oude Aviodome was. “Het 6.000 m² grote binnenmuseum en het buitenterrein van circa 4 hectare bieden veel meer ruimte om het verhaal van de Nederlandse luchtvaarthistorie te vertellen en het bezoekers mee te laten maken”, aldus Kraai. Ook kunnen er in de weekenden en schoolvakanties rondvluchten geboekt worden vanuit Aviodrome voor een complete vliegervaring.

Overname door Libéma
Helaas sloot Aviodrome vanwege een faillissement in december 2011 de deuren voor het publiek. Libéma kwam met een solide businessplan om Aviodrome weer te koersen richting zwarte cijfers. “Zoiets unieks als Aviodrome moest en zou wat ons betreft behouden blijven. Aviodrome is het enige themapark in Nederland met historie, heroïek en helden van de Nederlandse luchtvaart als thema”, aldus Dirk Lips, algemeen directeur van Libéma. 

Aviodrome is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is Aviodrome ook op maandag open.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.