Instock gaat verhuizen om meer voedselverspilling tegen te gaan

Distributieservice Instock uit Amsterdam zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Inmiddels hebben zij al meer dan 2 miljoen kilo voedsel gered van verspilling. Voor dit jaar verwacht Instock dat zij ongeveer een miljoen kilo aan voedsel kunnen redden. Om dit te realiseren gaat het bedrijf verhuizen naar Diemen, waar zij zich met hun Food Rescue Centre in een grotere locatie gaan huisvesten. Dat meldt Instock.

Volgens Instock wordt in Nederland ruim een kwart van al het voedsel weggegooid. Dat heeft een grote impact op het klimaat: ongeveer 8 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door voedselverspilling. Dit gebeurt om verschillende redenen, zoals uiterlijk imperfecties, overschotten of restpartijen.

Instock begon haar reis door voedsel op te halen bij restaurants wat anders weggegooid zou worden. Zij zijn inmiddels flink gegroeid en hebben een online horeca groothandel opgezet waar zij deze producten verkopen. Het gaat om uiteenlopende producten, van groente en fruit tot vlees, vis of houdbare producten. Producten die binnenkomen kunnen een dag later alweer gebruikt worden door de horeca. Op dit moment bestellen ongeveer 400 chefs in Nederland producten in de winkel van Instock.

Bart Roetert en Selma Seddik zijn de ondernemers achter Instock. Zij zijn opgelucht dat de coronamaatregelen opgeschort zijn. De twee hebben een aantal zware jaren achter de rug en besloten in deze periode om te stoppen met hun eigen horecazaken. Zo konden zij zich volledig gaan richten op de groothandel. Het team geeft aan dat zij blij zijn te zien dat deze stap ervoor heeft gezorgd dat zij nog meer impact op voedselverspilling kunnen maken dan met hun eigen restaurants.

Door: Nationale Horecagids