Normal_14085120830010_1

(Novum) - Heineken heeft in het eerste halfjaar minder omzet en minder winst geboekt dan een jaar eerder. De daling komt door de voor Heineken ongunstig hoge koers van de euro, waarnaar de verdiensten worden omgewisseld. Dat heeft de Amsterdamse bierbrouwer woensdag bekendgemaakt.

 

De omzet van Heineken in de eerste zes maanden kwam uit op 10,2 miljard euro, een daling van 1,4 procent. Op autonome basis, zonder het meerekenen van het valuta-effect en zonder acquisities, steeg de omzet juist met 4,6 procent.

De operationele winst van Heineken steeg met 7,7 procent naar 1,6 miljard euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 631 miljoen euro, een daling van 1,3 procent. Zonder bijzonder lasten (beia) steeg de winst met veertien procent tot 772 miljoen euro.

Het concern verkocht 3,1 procent meer bier en zelfs 6,6 procent meer Heineken. De brouwer profiteerde van het goede weer in de eerste zes maanden en van het WK voetbal. Hierdoor groeide het marktaandeel in de belangrijke markten voor Heineken, naast Nederland ook Nigeria, Vietnam, Frankrijk, Verenigde Staten, Spanje en Brazilië.

Voor de rest van het jaar verwacht de bierbrouwer een tempering van de winst- en omzetgroei. Het negatieve effect op de nettowinst van het omwisselen van de omzet naar euro's bedraagt over het gehele jaar ongeveer vijftig miljoen euro. Eerder was een min van 75 miljoen verwacht.