Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen / Foto: "Vismarkt" door G. Lanting
Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

Tijdens de coronapandemie kreeg Heusden het verzoek van de horeca om de terrassen te vergroten. Daar werd gehoor aan gegeven en zo kon de horeca, met net zo veel stoelen en tafels als voorheen, de anderhalve meter afstandsregel naleven. Wel werden de terrassen hierdoor bijna twee keer zo groot. Gezien de omstandigheden kon de buurtvereniging hiermee leven.

Geen coronamaatregelen

Maar ook nu de maatregelen zijn opgeheven, blijven de terrassen in Heusden van dezelfde omvang. In ieder geval voorlopig. De voorzitter van de vereniging, Frank van der Velden, wil dat de terrassen weer terug gaan naar de voormalige opstelling.

Tot de tijd dat er een plan klaar is voor de herinrichting van de Vismarkt, staat Heusden de vergrootte terrassen toe. Alle belanghebbenden zijn druk bezig met het opstellen van een nieuw plan, maar het wordt pas in 2025 uitgevoerd. Een oorzaak daarvan is dat Heusden de Vismarkt niet wil ombouwen midden in het toeristisch seizoen.

Van der Velden heeft echter geen trek meer in wachten. Hij wil dat de gemeente van het ‘terrassenbesluit’ afstapt. Daar schuilt ook een reden achter. Volgens hem is het op drukke dagen een chaos op de Vismarkt, waardoor voetgangers, ouderen en mindervaliden de Vismarkt liever meiden.

Daarnaast is volgens de voorzitter de verkeersveiligheid in het geding: “Doordat er grotere terrassen staan is er simpelweg te weinig ruimte. Het is niet meer houdbaar.” Ook zouden de terrassen geen goed doen aan het historische beeld van het plein.

Compromis

De wensen van de partijen verschillen. De bewonersvereniging wil dat de Vismarkt weer terug gaat naar de ‘pre-coronasituatie’, terwijl de horeca-uitbaters dat waarschijnlijk geen goed idee vinden. Daarom geeft Van der Velden aan dat zij ‘openstaan voor een compromis’.

Op een zonnige dag is het druk op de terrassen, maar niet overvol. Op het moment dat het terras van de ene zaak vol zit, is er wel nog ruimte op andere terrasjes. Dan komt wel de vraag naar boven: komen de gasten dan niet erg dicht op elkaar te zitten? Want ondanks dat er een grotere afstand tussen de tafels en stoelen staat is deze niet overdreven groot.

Dat is precies waar Aura Klerks van Het Wapen van Heusden voor vreest. Zij is ook voorzitter van Ondernemersvereniging Heusden Vesting. Zij gaf al eerder aan dat het een goed idee is om te wachten met de herinrichting totdat er een plan klaarligt.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.