Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Door Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden / Foto: "Biervaten in Brouwerij De Leckere" door MPhernambucq
Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

Vorige week maakte de rechter bekend dat De Leckere uit Utrecht failliet is. Het is een opmerkelijke ontwikkeling aangezien de bierbrouwer in september nog haar 25-jarige jubileum vierde. Daarbij moet worden gezegd dat het faillissement enkel de brouwerij betreft; het gelijknamige café houdt wel de deuren open.

De Leckere heeft dusdanig naam gemaakt dat zij ook in supermarkten buiten Utrecht te verkrijgen is. Volgens Aniek Gielen, die is aangesteld als curator van Bierbrouwerij De Leckere, maakte de brouwer vorig jaar nog een omzet van 6 miljoen euro.

Verhuizing

In 1997 werd de brouwerij opgericht in Utrecht. Een aantal hobbybrouwers wilde van hun hobby hun werk maken. Om de vraag bij te kunnen benen verhuisde de brouwer naar de Meern, in de buurt van Utrecht. Daar was extra ruimte om meer bier te brouwen.

De Leckere maakt biologische bieren en brouwt naar eigen zeggen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Ze claimen ‘de meest duurzame brouwerij van Nederland’ te zijn.

Omdat de vraag naar de biertjes nog steeds groeide, besloot het bedrijf in 2018 om nog een keer te verhuizen. Ditmaal gingen ze terug naar Utrecht, waar zij in de Werkspoorfabriek aan de slag gingen.

Faillissement

Achteraf was de laatste verhuizing niet de beste keuze geweest en zou mogelijk bij hebben gedragen aan het faillissement. De bestuurders noemden een aantal oorzaken voor het bankroet. Die zegt op haar beurt dat ze de redenen nog niet heeft geverifieerd, maar stelt dat ze geen reden heeft om aan te nemen dat er andere oorzaken ten grondslag liggen.

Het bleek een stuk duurder te zijn om te verhuizen naar de Werkspoorfabriek. De bestuurders denken dat het mogelijk anders uit had kunnen pakken als de coronapandemie niet uitbrak. Ze verhuisden namelijk in 2018, een jaar voordat corona in het land kwam.

Gedwongen sluitingen

Ten tijde van de coronapandemie moest de horeca een aantal keren gedwongen sluiten. Daardoor liep de brouwerij, die veel klanten heeft in de horeca, flinke omzet mis, stelt directeur Eric Odenwald.

Zo daalde de omzet van het bedrijf. En na de pandemie stond de fiscus al op de stoep om de schulden te komen innen. Dat werd te veel voor het bedrijf, dat ‘verzoop in de schulden’. De personeelstekorten en hoge inkoopprijzen deden De Leckere uiteindelijk de das om.

Doorstart

Toch lijkt het erop alsof er een doorstart komt. Veel partijen hebben zich gemeld om de brouwerij voort te zetten, stelt Gielen. Ze geeft aan dat er al ‘tientallen partijen’ zich hebben gemeld en dat haar mailbox inmiddels aan het vollopen is.

Ze kan niet zeggen of de geïnteresseerden alleen het merk of ook de brouwerij over willen nemen. Volgens Gielen is het de bedoeling dat beide blijven bestaan.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.