Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987 / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/FK8QCTzE7erKLw9L8
Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

Richard Nijkamp droomde er altijd van om zijn eigen, goed draaiende onderneming in de horeca te openen. Drie jaar geleden was het zo ver: hij kon Anno 1987 openen in het hartje van Wierden. De dertig jaar daarvoor werd het pand bestierd door Nico Griffioen, onder de naam Het Anker.

Toen Richard het pand overnam was het al bijna net zo alsof hij er al jarenlang aan de slag was. Dat klopt ook, want de uitbater vertelt dat hij al meer dan twintig jaar in het pand werkt. Hij begon als leerling-kok en later werd Nijkamp de bedrijfsleider. Tot hij drie jaar geleden het pand overnam. Nijkamp zegt dat het voelt als zijn tweede huis.

Coronapandemie

Twee maanden nadat hij het omgedoopte restaurant opende, liet Richard al vallen dat het misschien niet de handigste keuze was om de zaak te starten. Het was Kerstmis 2020 en de coronapandemie was net begonnen. Alles zat op slot, dus ook Anno 1987. En omdat het een jong bedrijf is, kon Nijkamp ook geen aanspraak doen op de coronasteun. Daarom draaide het restaurant enkel op de afhaalmaaltijden.

Heropening

Toen Nederland weer van het slot af ging, was er enige hoop voor Nijkamp. Die werd weer snel aan duigen gegooid. Hij geeft aan dat hij van ‘de ene shitperiode in de andere’ terechtkwam. Eerst de coronamaatregelen, daarna ook de gevolgen van de coronapandemie.

Goed vol

Over klandizie hoeft Nijkamp zich echter geen zorgen te maken. De ondernemer zegt dat het restaurant goed vol zit en dat er partijen worden georganiseerd. “Zowel de zalen als het restaurant draaien goed, maar het is niet genoeg. Er moet geld bij. En als je zeven dagen in de week werkt, dan breekt je dat een keer op.”

Daar had Nijkamp geen zin in. Daarom heeft hij na een lange en zorgvuldige overweging ervoor gekozen om de zaak te sluiten. Dat doet hij vooral voor zichzelf. Hij stelt dat hij zich anders te veel zou uit gaan sloven, met alle gevolgen van dien.

1 augustus

De tent sluit op 1 augustus. Dan wordt de sleutel overgedragen aan pandeigenaar Orbys. Die zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe uitbater.

Naast restaurant is Anno 1987 ook vaak gebruikt door diverse verenigingen. Zo zijn er danslessen, de EHBO-afdeling Woerden komt hier en er zijn zwangerschapsyogalessen. Wat Nijkamp hierna gaat doen? “Eerst maar eens tot rust komen”, vertel hij. “Misschien maar weer voor een baas werken. Ik weet het nog niet zeker.”

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.