Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Droogte in Spanje kan 'catastrofaal' zijn voor olijfolieproductie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Droogte in Spanje kan 'catastrofaal' zijn voor olijfolieproductie
De droogte die Spanje al een tijd in haar greep houdt, is slecht nieuws voor de olijfolieproductie van het land. Als de weersomstandigheden niet snel veranderen, wordt de oogst volgens boeren dit jaar "een catastrofe". Daardoor dreigt olijfolie in de supermarkt ook een stuk duurder te worden.

Maandag werd bekend dat de afgelopen maand april de warmste ooit gemeten was in Spanje. Daarnaast viel er met 14,2 millimeter regen nog geen kwart van de normale neerslag voor de maand. Daarmee was het de droogste april sinds het begin van de metingen in 1961, aldus de Spaanse weerdienst Aemet. Het probleem speelt echter al langer, zegt Cristobal Cano van de boerenvakbond UPA in Andalusië. "Sinds januari heeft het amper geregend. De grond is erg droog. Als er niet radicaal iets verandert in de komende weken, wordt het een catastrofe."

Spanje is jaarlijks goed voor 50 procent van de totale olijfolieproductie ter wereld. Vanwege extreem hoge temperaturen en een gebrek aan regen viel de productie in 2021-2022 flink tegen. De kans bestaat dat dit scenario zich dit seizoen opnieuw voordoet. "Kijkend naar de vooruitzichten, lijkt het bijna al een gegeven dat het opnieuw een slecht jaar wordt", verwacht Rafael Sánchez de Puerta van Dcoop, de grootste olijfcoöperatie van Spanje. "We kunnen best omgaan met één moeilijk jaar, dat is onderdeel van de natuurlijke groeicyclus. Maar twee jaar op rij wordt een ramp. Veel olijfgaarden staan op omvallen."

Prijzen

Niet alleen voor de boeren zelf, maar ook voor de consument is het een somber vooruitzicht. "De wereldwijde prijs van olijfolie is zwaar afhankelijk van Spanje", zegt directeur Rafael Pico van Asoliva, de Spaanse vereniging voor producenten en exporteurs van olijfolie. De afgelopen maanden is de prijs al omhoog gegaan. Medio april kostte een ton olijven 5800 euro, terwijl voor diezelfde hoeveelheid in januari nog 5300 euro betaald moest worden. In januari 2022 was de prijs voor een ton olijven nog 3500 euro.

Ook Nederlanders waren de laatste tijd al een stuk meer kwijt aan olijfolie. Die was in maart bijna 19 procent duurder in de supermarkt dan een jaar eerder.

Door: ANP

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.