Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start
Afgelopen maart was de eerste editie van het leertraject tot assistent-kok een groot succes. Daarom start nu opnieuw een groep deelnemers met het leerwerktraject. Het is een initiatief van Restaurant HIT Eten en Drinken, de BAR-organisatie, de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Nissewaard en Stroomopwaarts MVS. Het doel van het leertraject is om mensen uit de bijstand of met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier te plaatsen in betaald werk. Dit meldt Hoeksch Nieuws.

Tijdens het volgen van het traject behouden de deelnemers hun uitkering. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op het leerwerktraject. De eerste editie zorgde voor 10 contracten. Ook reageerden zowel de deelnemers als horecagelegenheden enthousiast.

Twintig nieuwe deelnemers

Het leertraject is een anderhalf maand durende opleiding. De twintig nieuwe deelnemers zullen het traject volgen bij de kookstudio Pollies in Oude-Tonge. Daar leren ze onder meer de basis van koken, verschillende technieken om te snijden, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. “We richten ons natuurlijk op het bereiden van de maaltijden, maar besteden ook veel aandacht aan de hygiëneregels en communicatie in de keuken”, zegt Diaa Saadeh, één van de docenten en kok bij HIT Eten en Drinken, tegen Hoeksch Nieuws. “Ook nemen we studenten mee naar groothandels. Dan zien ze ook waar het eten vandaan komt en waar ze op moeten letten”.

Mogelijkheid tot vaste dienstverband

De basisvaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd mogen de deelnemers twee maanden lang tijdens een stage toepassen. Dit kan bij verschillende restaurants in de regio. Begeleiding en ontwikkeling blijven ook tijdens deze periode een belangrijk onderwerp. Zo hebben de deelnemers een wekelijkse afspraak met HIT en de eigenaar van het leerbedrijf. “We zoeken voor iedere deelnemer een passende stage”, zegt Almar Nederveen, eigenaar van HIT Eten en Drinken en docent bij de opleiding. Hij vervolgt: “Er is veel vraag naar personeel in de horeca, maar dan moet er wel een klik zijn tussen werknemer en werkgever. Ook tijdens de stage houden we contact en begeleiden we de deelnemers”.

Wanneer de studenten goed hun werk hebben gedaan en laten zien gemotiveerd te zijn, kunnen zij kans maken op een arbeidsovereenkomst van een half jaar. Deze kan leiden tot een vast contract. “De kans op een vast contract is erg groot. Dat blijkt ook uit de resultaten van vorig jaar. Laatst kreeg ik nog een telefoontje van een oud-deelnemer die loonsverhoging en een verlenging van zijn contract heeft gekregen. Dan is meteen mijn hele dag weer goed”, vertelt Arjan van den Ouden, mede-eigenaar van HIT Eten en Drinken

Nieuwe oplossing voor personeelstekorten

Alle inwoners van de gemeenten uit de regio Rijnmond kunnen deelnemen aan het opleidingstraject. Door dit soort gezamenlijke leertrajecten op te starten kunnen meerdere kandidaten geholpen worden met het vinden van een betaalde baan. Daarnaast biedt het een nieuwe oplossing voor het personeelstekort in de horecasector.

Door: Nationale Horecagids

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.