Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start
Afgelopen maart was de eerste editie van het leertraject tot assistent-kok een groot succes. Daarom start nu opnieuw een groep deelnemers met het leerwerktraject. Het is een initiatief van Restaurant HIT Eten en Drinken, de BAR-organisatie, de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Nissewaard en Stroomopwaarts MVS. Het doel van het leertraject is om mensen uit de bijstand of met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier te plaatsen in betaald werk. Dit meldt Hoeksch Nieuws.

Tijdens het volgen van het traject behouden de deelnemers hun uitkering. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op het leerwerktraject. De eerste editie zorgde voor 10 contracten. Ook reageerden zowel de deelnemers als horecagelegenheden enthousiast.

Twintig nieuwe deelnemers

Het leertraject is een anderhalf maand durende opleiding. De twintig nieuwe deelnemers zullen het traject volgen bij de kookstudio Pollies in Oude-Tonge. Daar leren ze onder meer de basis van koken, verschillende technieken om te snijden, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. “We richten ons natuurlijk op het bereiden van de maaltijden, maar besteden ook veel aandacht aan de hygiëneregels en communicatie in de keuken”, zegt Diaa Saadeh, één van de docenten en kok bij HIT Eten en Drinken, tegen Hoeksch Nieuws. “Ook nemen we studenten mee naar groothandels. Dan zien ze ook waar het eten vandaan komt en waar ze op moeten letten”.

Mogelijkheid tot vaste dienstverband

De basisvaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd mogen de deelnemers twee maanden lang tijdens een stage toepassen. Dit kan bij verschillende restaurants in de regio. Begeleiding en ontwikkeling blijven ook tijdens deze periode een belangrijk onderwerp. Zo hebben de deelnemers een wekelijkse afspraak met HIT en de eigenaar van het leerbedrijf. “We zoeken voor iedere deelnemer een passende stage”, zegt Almar Nederveen, eigenaar van HIT Eten en Drinken en docent bij de opleiding. Hij vervolgt: “Er is veel vraag naar personeel in de horeca, maar dan moet er wel een klik zijn tussen werknemer en werkgever. Ook tijdens de stage houden we contact en begeleiden we de deelnemers”.

Wanneer de studenten goed hun werk hebben gedaan en laten zien gemotiveerd te zijn, kunnen zij kans maken op een arbeidsovereenkomst van een half jaar. Deze kan leiden tot een vast contract. “De kans op een vast contract is erg groot. Dat blijkt ook uit de resultaten van vorig jaar. Laatst kreeg ik nog een telefoontje van een oud-deelnemer die loonsverhoging en een verlenging van zijn contract heeft gekregen. Dan is meteen mijn hele dag weer goed”, vertelt Arjan van den Ouden, mede-eigenaar van HIT Eten en Drinken

Nieuwe oplossing voor personeelstekorten

Alle inwoners van de gemeenten uit de regio Rijnmond kunnen deelnemen aan het opleidingstraject. Door dit soort gezamenlijke leertrajecten op te starten kunnen meerdere kandidaten geholpen worden met het vinden van een betaalde baan. Daarnaast biedt het een nieuwe oplossing voor het personeelstekort in de horecasector.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.