Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca: zeven dagen per week werken en soms tot twee uur 's nachts

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca: zeven dagen per week werken en soms tot twee uur 's nachts
In de Noord-Hollandse horeca stonden in het tweede kwartaal van 2022 circa 7300 vacatures open. Daarom springen bij De Nadorst in Blokker en Bliss in Purmerend de dochters van de horecagelegenheden bij om de gaten op te vullen. Dit meldt NH Nieuws.

Rob Baltus is eigenaar van het restaurant De Nadorst in Blokker. Hij geeft aan dat het personeelstekort in eerdere jaren een stuk minder speelde. Er kwamen vroeger verschillende reacties op een vacature zodra deze online werd gezet. Als ondernemer kon je toen kiezen wie het beste bij het bedrijf past. Tegenwoordig moet je als ondernemer alle middelen inzetten om überhaupt een reactie te vinden.

Vakmensen

Baltus geeft aan echt op zoek te zijn naar vakmensen. Van de 7300 vacatures die open stonden in de Noord-Hollandse horeca, ging het om 3200 vacatures voor kelners en barpersoneel en 1350 voor koks.

Bij brunchroom en taartenmakerij Bliss in Purmerend wordt er ook geschreeuwd om meer personeel. Melissa Koetsier, dochter van Yasemin Öskurt, geeft aan dat het op dit moment erg zwaar is. Ze hoopt dat er snel nieuw personeel gevonden wordt. Zowel moeder als dochter werken zeven dagen per week, waarvan vrijdag de langste dag is.

Na het werk in de brunchroom maken moeder en dochter ook nog taarten op bestelling. Eigenaresse Öskurt geeft aan dat ze soms wel tot een uur of twee bezig is. In het weekend halen de klanten vaak de taarten op om hun verjaardag te vieren.

Weinig gesolliciteerd

Hoe kan het dat er zo weinig personeel te vinden is? Koetsier weet het niet. Volgens haar wordt er weinig gesolliciteerd, ondanks dat zij meerdere advertenties online hebben. Ze denkt dat de horeca misschien te zwaar is.

De huidige problematiek rondom het personeelstekort in de horecasector dwingt zaken tot het nemen van rigoureuze maatregelen. Bliss is bijvoorbeeld op zondag gesloten en ook restaurant NaDorst moet twee dagen per week dicht. Het moet niet vaker gebeuren volgens de ondernemers, want de dagelijkse kosten gaan wel gewoon door.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.