Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wettelijk verlof en niet-wettelijk verlof: hier heb jij als werknemer recht op

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Wettelijk verlof en niet-wettelijk verlof: hier heb jij als werknemer recht op
Dat je niet hoeft te werken als je ziek bent, is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar welke regels gelden er als er een inbreker in jouw huis is geweest? Of als je moet verhuizen? Dit meldt Nu.nl.

Er zijn verschillende soorten verlof die in twee categorieën te zijn op te delen. Zo is er wettelijk verlof en verlof wat in een cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement is opgenomen. Beide categorieën zijn overigens rechtsgeldig. Het enige verschil is dat niet-wettelijk verlof ergens officieel moet zijn vastgelegd, zoals in een arbeidsovereenkomst, terwijl wettelijk verlof voor iedere werknemer geldt. Onder wettelijk verlof vallen zorgverlof, calamiteitenverlof en zwangerschapsverlof.

Calamiteitenverlof

Als er een directe noodsituatie is, zoals het overlijden van een naaste of het overstromen van jouw huis, dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Als jouw kind ziek is geworden op de opvang, dan valt het overigens ook onder calamiteitenverlof dat je jouw kind mag ophalen. Voor deze omstandigheden hoef je dus géén vakantieverlof op te nemen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat het bij calamiteitenverlof gaat om een paar uurtjes. Als jouw kind ’s middags ziek wordt, dan mag je dus naar huis zonder dat dit verdere consequenties heeft.

Zorgverlof

Als jouw kind langer ziek blijft en je kunt geen oppas vinden, dan mag je als werknemer gebruikmaken van zorgverlof. Er zijn twee verschillende soorten zorgverlof: kortdurend en langdurend. In het eerste geval mag je twee weken op jaarbasis – bij een fulltime baan – vrij nemen, waarbij de baas jou 70 procent blijft doorbetalen. Bij langdurend zorgverlof krijg je geen salaris doorbetaald en mag je maximaal zes weken opnemen.

Als iemand voor wie er gezorgd moet worden in het ziekenhuis ligt, dan mag er overigens geen zorgverlof worden opgenomen. Dan wordt er immers al voor diegene gezorgd.

Langdurig zorgverlof wordt bijvoorbeeld ingezet bij stervensbegeleiding of mantelzorg. Een werkgever mag in zulke gevallen een verzoek niet weigeren, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Langdurend zorgverlof moet door de werkgever altijd worden goedgekeurd.

Als de situatie langer duurt dan zes weken en er is meer tijd nodig, dan kan je aanspraak doen op een verzoek tot onbetaald verlof. Dit mag de werkgever wel weigeren, ook zonder zwaarwegende reden. Er wordt geadviseerd aan werkgevers om in deze situaties wel altijd mee te denken, omdat iemand niet zomaar zo’n aanvraag doet. Als je diegene dwingt om toch te werken, dan zal diegene veel minder productief zijn dan wanneer je hem of haar twee extra weken geeft.

Zwangerschapsverlof

Als zwangere mag je voor iedere controle en doktersbezoek vrij nemen. Dit is wettelijk vastgesteld. Als het kindje eenmaal geboren is, dan hebben de ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof. Hiervan worden 9 doorbetaald, namelijk 70 procent van jouw loon. De overige weken zijn onbetaald.

Het is belangrijk om te weten dat de 9 doorbetaalde weken worden vergoed door de overheid, dus de werkgever hoeft dit niet zelf te betalen.

Niet-wettelijk verlof

Als je gaat trouwen of je moet verhuizen, dan hoef je niet altijd te rekenen op verlof. Als de werkgever hiervoor verlof geeft, dan staat dit in het arbeidscontract of in de cao. Dit geldt ook voor een doktersbezoek of een tandartscontrole. In de wet staat niet beschreven dat je hiervoor vrij moet krijgen door de werkgever, hoewel dit wel zo is geregeld bij de meeste werkgevers.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.