Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 effectieve manieren om gasten te verrassen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Als horecaondernemer kun je je gasten veranderen in enthousiaste fans van je restaurant of hotel door hen op een effectieve manier te verrassen. Niet alleen door altijd te glimlachen en gasten steeds persoonlijk te verwelkomen. Ook via communicatie, persoonlijk contact en weggevertjes kun je hun loyaliteit aanzienlijk verhogen. Dit zijn vijf effectieve manieren waarop je dat kunt doen:

1. Leer je  klanten kennen

In deze tijd van groeiende zakelijkheid kun je je als horecaondernemer onderscheiden door betrokkenheid te tonen naar je gasten toe. Luister met oprechte interesse, stel vragen en geef tips voor leuke uitstapjes in de omgeving. Zorg ook dat je veel folders hebt liggen die ook bij de VVV beschikbaar zijn.

2. Geef ze een lot

Het klinkt onconventioneel, maar je gasten een lot uit de loterij geven is een geweldige manier om ze te verrassen. Misschien geef je ze wel een lot dat hun leven zal veranderen. Vraag hen bij binnenkomst wat hun wens zou zijn als ze een wens mochten doen. Veel mensen wensen dat ze de loterij winnen. Verras hen met een lot en wens hen geluk.

3. Maak het persoonlijk

Gasten willen een persoonlijke aanpak. Dat hoeft geen grote investering te vergen. Je laat al zien dat je echt om hen geeft met persoonlijke weggevertjes. Dat is een goedkope manier om het je gasten naar de zin te maken.

4. Welkomst telefoongesprekken

Als je een hotel hebt, heb je wellicht geen idee hoe groot de impact van een simpel telefoontje kan zijn voor het opbouwen van een relatie met je gasten. Bel persoonlijk met mensen die net hebben ingecheckt en bevestig dat alles in hun kamer aan hun verwachtingen voldoet.

5. Bied iets gratis aan

Iedereen houdt van cadeautjes. Hoe klein je geschenk ook is, je gasten zullen het gebaar zeker waarderen. Bijvoorbeeld een fles water of een koud drankje bij aankomst. Voor ouders met kinderen zijn gratis luiers in het toilet een fantastische service die ze niet snel zullen vergeten. 

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.