Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Jonge: onzeker of overleg over coronaversoepelingen doorgaat

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het is maar de vraag of het kabinet komend weekeinde bijeenkomt in het Catshuis om te praten over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat is afhankelijk van de ruimte die het Outbreak Management Team (OMT) ziet om maatregelen los te laten, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Het deskundigenpanel vergadert daar vrijdag over.

"We bekijken van week tot week wat de ruimte is", zegt De Jonge. Het kabinet houdt daar doorgaans op zondag informeel overleg over in het Catshuis, waarna op maandag of dinsdag een besluit valt. Maar: "als we zien dat die ruimte er op dit moment nog niet is, dat we beter even kunnen wachten, dan heeft ook een Catshuisoverleg niet zoveel zin", aldus de minister.

Het kabinet besloot vorige week de eerste stap te zetten van het eigen heropeningsplan. Terrassen zijn onder voorwaarden weer open en winkels mogen weer klanten ontvangen zonder dat die uren van tevoren een afspraak moeten maken. Daarnaast is er beperkt ruimte gekomen voor studenten in het hoger onderwijs om weer fysiek colleges te volgen.

Meer zekerheid

Het OMT had het kabinet "met klem" geadviseerd nog te wachten met het aankondigen van die versoepelingen. De deskundigen wilden meer zekerheid dat de piek in de ziekenhuisbezetting echt achter de rug is. Op grond van de iets verbeterde prognoses van het OMT werd toch besloten de eerste stap te zetten.

De Jonge ziet dat het nog altijd "druk en zwaar" is in de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen week niet verder toegenomen, maar ook niet echt gedaald. Dat maakt het dus onzeker of komende week de tweede stap al kan worden aangekondigd, die verlichting zou moeten bieden voor onder meer pretparken, dierentuinen en zwembaden.

De minister benadrukt dat het kabinet niet van plan is "domme dingen" te gaan doen, nu dankzij de vaccinaties het einde van de epidemie in zicht is. Aan de andere kant is volgens hem een belofte gedaan aan de samenleving om elke ruimte die er is voor verdere verlichting te benutten.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.