Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brand verwoest theater en kubuswoningen Helmond

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

HELMOND (Novum) - Theater 't Speelhuis en vier tot zes kubuswoningen in Helmond zijn donderdagavond verwoest door een brand. Dat heeft burgemeester van Helmond Fons Jacobs donderdagavond gezegd. De naastgelegen nieuwe bibliotheek is behouden, maar heeft wel rook- en waterschade opgelopen.

Bij de brand is voor zover bekend niemand gewond geraakt. De burgemeester verwacht dat de brandweer het sein brand meester rond middernacht kan geven. Hij verwacht wel dat de brandweer vervolgens nog enkele uren bezig is met nablussen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn achttien kubuswoningen en appartementencomplex De Kloosterhof ontruimd vanwege de rook die bij het vuur vrijkomt. Ook de mensen die in het theater aanwezig waren, wisten zich voor zover nu bekend op tijd in veiligheid te brengen, aldus Jacobs.

Hoeveel mensen exact zijn geëvacueerd, is onduidelijk. Bewoners worden opgevangen in onder meer een hotel, een aantal moet daar ook de nacht doorbrengen.

De gemeente adviseert inwoners ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Vooralsnog lijken er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen te zijn vrijgekomen.

Ook worden mensen opgeroepen het centrum van Helmond te mijden en doorgaande wegen naar het centrum vrij te houden voor de hulpdiensten. Burgemeester Jacobs heeft een noodbevel afgekondigd voor de omgeving van 't Speelhuis, om de hulpdiensten de ruimte te geven.

Het vuur brak rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het theater aan het Speelhuisplein. Jacobs hoopt dat de politie vrijdag tegen het einde van de middag het gebouw kan betreden om de oorzaak te achterhalen.

Door de brand is de apparatuur van theater- en muziekgroep Montezuma's Revenge verloren gegaan. "Maar gelukkig is niemand gewond geraakt. Het is wel een klap, maar wat er moet gebeuren met de apparatuur zien we later wel weer", aldus manager van de band Paul Klooté.

De groep zou donderdagavond de laatste voorstelling van een tournee houden. "Dit is toch wel een vrij bizar einde van deze tournee. Je verheugt je op zo'n laatste voorstelling. Veel vrienden en fans uit het hele land en zelfs uit het buitenland komen speciaal naar Helmond hiervoor en nu gaat het allemaal niet door", zegt de manager.

Het uit meerdere kubussen bestaande theater is ontworpen door de in 1999 overleden Piet Blom en werd in 1977 officieel geopend. Het theater was een rijksmonument. Behalve het theater zijn ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam van zijn hand.

Ook de in 1972 gemaakte tentdoekschildering op de wand en het plafond van achthonderd vierkante meter van de in 2010 overleden schilder Har Sanders die zich in de theaterzaal van 't Speelhuis bevond, is verloren gegaan.

Burgemeester Jacobs noemt de brand een 'echte ramp'. "Na 34 jaar zie je een stuk moderne historie van Helmond in rook opgaan. Dat komt hard aan."

Zoon van de architect Abel Blom zegt enorm geschrokken te zijn. "Dit is niet onder woorden te brengen." Volgens hem is het theater wel makkelijk te herbouwen. "Alle tekeningen zijn er nog." Jacobs stelt donderdagavond te willen gaan kijken naar mogelijke herbouw van het theater. "Het moet niet gaan gebeuren dat deze wond het centrum jarenlang zal ontsieren."

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.