Strengere maatregelen bij alcoholmisbruik door jongeren
ELBURG - Gemeenten moeten beter controleren of alcoholverstrekkers zich houden aan de regels die gelden bij de verstrekking van alcohol aan jongeren.
Als zij jongeren onder de zestien toch alcohol verkopen, dan moet er strenger worden opgetreden. Dit vindt ruim 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek Jongeren en Alcohol dat Regio Noord-Veluwe (RNV) in november 2011 heeft gedaan.
77 procent van hen vindt weliswaar dat ouders uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het drinkgedrag van hun kinderen, maar een boete voor de verkoper of sluiting van het café of de winkel kan op veel instemming rekenen.
Voorkomen dat jongeren op te jonge leeftijd te vaak en teveel drinken is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar hoe pakken we dit het beste aan, vroeg RNV aan de respondenten. Veel van hen vinden dat gemeente, politie en horeca beter moeten samenwerken. Zo ook Erik van der Vlist uit Putten.
Hij haalde het Puttense voorbeeld aan, waar de partijen dit in het kader van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan al intensief doen.
Maar er is meer nodig stelt hij: "Ik vind het vreemd dat jongeren altijd alleen maar bezig zijn met het ‘niet betrapt worden' en niet met gevolgen van hun gedrag. Daarom stel ik voor om hen bij slachtoffers tijdens speciale bijeenkomsten met de betrokken partijen spijt te laten betuigen voor de dingen die ze hebben gedaan onder invloed van alcohol."
Zijn plan leverde hem een Pluim ter waarde van 100 euro op die hij uit handen van RNV-voorzitter en burgemeester van Nunspeet Dick van Hemmen ontving.
Van Hemmen:"Het beter samenwerken op het gebied van handhaven én het creëren van bewustwording vonden wij een ijzersterke combinatie. Ik ga met dit plan aan de slag samen met mijn collega's in de regiogemeenten."
© Nationale Horecagids