Gemeenten werken samen met horeca: onder de zestien geen alcohol
ELBURG - Vanaf 2012 krijgt de horeca de gemeente vaker op bezoek. Niet zo zeer voor de gezelligheid, maar voor de controle van de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van gemeenten krijgen meer bevoegdheden als het gaat om het voorkomen van alcoholmisbruik door jongeren.
De opsporingsambtenaren kunnen jongeren zelf ook makkelijker beboeten als ze drinken op straat. Dit alles om te voorkomen dat jongeren op te jonge leeftijd te vaak en te veel drinken. De veranderingen die het gevolg zijn van de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) vragen om een goede samenwerking tussen gemeenten en horeca.
Adviseur Pieter de Boer van regio Gelderland-West van Koninklijke Horeca Nederland benadrukt dat ook de horeca vindt dat jongeren onder de zestien niet moeten drinken:
"De leden in onze regio respecteren de regels en werken op dit punt goed samen met politie, gemeente en andere controleurs. Maar als er ergens in de keten een zwakke schakel zit, dan weten jongeren die feilloos te vinden", aldus de Boer.
Richard van de Langemheen van café de Dikke Deur in Putten beaamt dat het systeem nooit honderd procent dichtgetimmerd kan zijn, jongeren zijn immers inventief:
"Maar we weten dat er met een scherp oog naar de horeca wordt gekeken. En terecht. Wij zitten er dus bovenop. Ik was dan ook blij toen een moeder me onlangs vertelde dat haar vijftienjarige dochter twee Malibu-cola in mijn café had gedronken", vertelt van de Langemheen.
"Dan weet ik weer dat we extra alert moeten zijn. Hierbinnen is dat mijn verantwoordelijkheid en ik wil echt niet bekend staan als de baas van het café waar je onder de zestien makkelijk aan een drankje kunt komen."
De goeden hebben last van de slechten
Het feit dat de BOA's vanaf 2012 ook de cafés gaan controleren, vindt regioadviseur De Boer alleen maar goed: "Goede handhaving door de overheid is echt essentieel. En hard optreden, want de horecabedrijven die zich wel houden aan de regels hebben zelf ook last van de overtreders."
We moeten scherp blijven en we roepen onze leden dan ook regelmatig op om nog beter te controleren op leeftijd en om gebruik te maken van de e-learningmodule Verantwoord Alcohol Schenken. Hiermee kunnen horecamedewerkers kennis en ervaringen delen en van elkaar leren als het gaat om het schenken van alcohol aan jongeren."
© Nationale Horecagids