Verrassend koffie-kaasgerecht smaakt naar meer
HAARLEM - Geen port of dessertwijn, maar koffie bij de kaas. "Een exclusief gerecht voor fijnproevers" vertelt Rob Sikkema, directeur van Simon Lévelt.
Het is de conclusie van een speciale proeverij van koffie- en theespecialist Simon Lévelt. "Ik had het ook niet verwacht, maar onze keurmeesters namen de proef op de som en ontdekten dat de combinatie van koffie met sommige kazen spectaculair uitpakt."
Sikkema: "Het is natuurlijk even vreemd om uit de vertrouwde combinatie te stappen. Mensen zijn gewend een glas wijn of port te drinken bij het kaasplankje. Koffie bij kaas is nog onbekend. Met deze proeverij wilden we voor onze klanten -echte koffieliefhebbers en fijnproevers- zoeken naar een exclusief gerecht met koffie. En dat is gelukt!"
Koffie-kaas-combinaties
Belangrijkste conclusie uit de proeverij: koffie en kaas vormen een uitstekende combinatie. Maar de juiste combinatie luistert nauw. Niet elke kaas past bij elke koffie.
Bijzonder smaakvol
Verschillende koffie-kaas-combinaties werden als bijzonder smaakvol beoordeeld. Bijvoorbeeld koffie uit Oeganda bij Nederlandse boerenkaas. Andere voltreffers: espressomelange uit Latijns Amerika/Indonesië bij truffelbrie en een after-dinner koffie uit Indonesië bij een stukje roodflora. "Er is getest met drie verschillende soorten koffie: Gayo Blue Mountain, Sipi Falls en Espresso Corazón", verduidelijkt Sikkema.
© Nationale Horecagids