Minder alcohol in bier scheelt 350 doden in Finland
HELSINKI - Het verdunnen van bier zou de problematiek rond alcoholgebruik in Finland verminderen, zo meldt Finlandsite. Ook zou volgens het onderzoek de alcoholconsumptie dalen als supermarkten alleen nog maar drank mochten verkopen met een alcoholprecentage van maximaal 3,5%, net als in Zweden.
Op dit moment mogen supermarkten drank verkopen met een alcoholpercentage van maximaal 4,7% (meestal bier en cider). Het idee om het alcoholpercentage van bier terug te brengen kwam vorige maand op de agenda te staan als gevolg van commentaar van Maria Guzenina-Richardson, minister van Volksgezondheid en Sociale Dienstverlening.
Verdunning wordt nu ondersteund met bewijs uit nieuwe onderzoek. Door het verlagen van de alcoholpercentages in drank die mag worden verkocht door supermarkten zou het alcoholgebruik met 9% worden teruggebracht, waarmee 350 levens per jaar zouden worden gered. Dat zijn meer levens dan het aantal verkeersdoden dat jaarlijks in Finland valt.
Hoofdonderzoeker Aki Kangasharju van de VATT: "De beschikbaarheid van alcohol wordt minder, de consumptie zou dalen en de risico's voor de publieke gezondheid zouden worden teruggebracht. Het aantal ziektegevallen in relatie met alcoholgebruik zou dalen, net als het ziekteverzuim onder werknemers."
De afgelopen decennia is de alcoholconsumptie in Finland flink gegroeid. Gemiddeld wordt jaarlijks ongeveer 10 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking gebruikt, 3 keer meer dan aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw.
De afgelopen jaren is overigens een lichte daling merkbaar, nadat de Finse regering de accijnzen op alcohol meerdere malen had verhoogd.
© Nationale Horecagids