Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog steeds misstanden bij visbedrijf Foppen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Visbedrijf Foppen heeft zijn zaken twee jaar na een fatale salmonella-uitbraak nog altijd niet geheel op orde. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Ook bij controles in 2013 en 2014 zijn tekortkomingen geconstateerd. Het bedrijf blijkt niet de enige in zijn soort dat de fout in gaat.

Deze maand is een boete uitgedeeld voor de aanwezigheid van schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Ook werd condensvorming bij een inpakband van garnalen onvoldoende tegengegaan.

In april bleek bij een inspectie dat etiketten verkeerd werden gebruikt. Vis werd verpakt in folie met een nummer van een andere locatie. Dat kan verkeerd aflopen als blijkt dat vis moet worden teruggeroepen omdat bij het verpakken op een locatie iets verkeerd is gegaan. Hiervoor is een waarschuwing uitgedeeld. Vorig jaar is gewaarschuwd voor bedrijfsruimten en apparatuur die niet goed waren gereinigd.

Het visbedrijf staat sinds 2013 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) "De NVWA zal nog dit jaar een audit uitvoeren bij Foppen Harderwijk", schrijft de minister. Ze verwacht van het bedrijf dat het zijn zaken goed op orde heeft.

Uit de brief blijkt verder dat er veertien bedrijven zijn die vergelijkbaar zijn met Foppen. Daarvan zijn er slechts vier ingedeeld in de categorie groen, wat inhoudt dat verminderd toezicht voldoende wordt geacht. Bij vijf bedrijven geldt het reguliere toezicht en bij drie bedrijven, waaronder Foppen, geldt verscherpt toezicht. Twee bedrijven zijn nog niet ingedeeld.

De Kamer debatteert donderdag over het voedselschandaal. Door besmette zalm van het bedrijf Foppen werden in 2012 naar schatting 23 duizend consumenten enkele dagen ziek. Zeker vier mensen overleden door de uitbraak.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.