Normal_5851

AMSTERDAM (Novum) - Er zijn geen aanwijzingen dat er honden- of kattenvlees in producten vanuit Spanje naar Nederland zijn vervoerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt vrijdag dat de Spaanse voedselwaakhond dit desgevraagd heeft bevestigd na berichtgeving over hondenvlees in De Telegraaf.

Het dagblad meldde dat honden- en kattenvlees uit Spanje verwerkt zou zijn in onder meer gehaktballetjes. De Spaanse voedselwaakhond heeft de NVWA laten weten dat weliswaar eerder sprake was van een dergelijke melding in Spanje, maar dat daar nu geen aanwijzingen voor zijn.

In Spanje deden in maart berichten de ronde over hondenvlees in diervoeding. Daar is onderzoek naar gedaan en in Spanje loopt daar een strafzaak naar. De Spaanse voedselwaakhond ziet echter geen link met Nederland en heeft ook geen officiële melding gedaan over de zaak aan Nederland.

De NVWA laat weten tot dusverre geen aanleiding voor eigen onderzoek of handhavingsacties te zien. Wanneer uit Spanje wel een officiële melding komt gaan we naar vervolgstappen kijken, aldus de zegsman.

De Telegraaf meldde donderdag dat Spaanse instanties aan de bel trekken over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar mogelijk ook in gehaktballetjes. Firma's zouden geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en ook asielen zouden worden benaderd. Volgens de krant zou er een link zijn met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam en zou 'jarenlang' vlees naar Nederland zijn geëxporteerd.