KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten
Volgens wijnbouwer Henk Marmelstein was het lange tijd onmogelijk om goede wijn te maken in Nederland. "Te weinig zon, te veel vocht. Dat geeft schimmelziekten vrij spel. Met nieuwe druivensoorten en nieuwe manieren van aanleg en onderhoud lukt het nu wel."
De meeste wijnboeren zijn gevestigd in Gelderland en Limburg. Manon de Boer, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP), legt uit dat de grondsoorten in West- en Noord-Nederland minder geschikt zijn voor wijnbouw dan kalk of zand. Ook speelt mee dat Limburg hellingen heeft en het landschap in de Achterhoek licht glooiend is.
Naamsbekendheid
De naamsbekendheid van Nederlandse wijnboeren groeit, maar volgens Marmelstein komt hij ook heel wat mensen tegen die nog nooit een slok Nederlandse wijn hebben gehad.
Het is volgens de wijnboer niet zo dat elk Franse druivenras zomaar in Nederland neergezet kan worden, omdat de temperatuur hier nu ook hoger is. "Een Chardonnay kan, maar ik heb m'n twijfels over de Merlot."