Normal_4948

OSS - Op zondag 15 april jongstleden vond in restaurant Cordial te Oss de Trophée Henriot 2012 plaats, de wedstrijd om de titel "Beste sommelier van Nederland".  Deze editie is gewonnen door Jan Willem van der Hek die werkzaam is bij De Hoefslag in Bosch en Duin.

Hij presenteerde zich als beste bij de drie onderdelen op internationaal niveau. Voor Jan Willem geldt ‘driemaal is scheepsrecht'. Want dit was de derde keer dat hij aan deze wedstrijd meedeed. De eerste keer eindigde hij als derde, de tweede keer als tweede en nu dus als eerste.

De organisatie van de wedstrijd was in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) in samenwerking met Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout, importeur van Champagne Henriot. En gastheer was Roy Pelgrim van Restaurant Cordial te Oss, zelf 2x winnaar van deze wedstrijd.

De wedstrijd bestond onder andere uit 34 theoretische opdrachten welke in het Engels gesteld werden. Verder konden de kandidaten hun bekwaamheid tonen door het benoemen van blind te proeven wijnen en het maken van wijn-/spijscombinaties. Dit leverde uiteindelijk drie finalisten op die voor publiek hun zenuwen in bedwang moesten houden bij het in één keer leeg schenken van een magnum fles champagne waarbij in ieder glas evenveel champagne zit. Het karafferen van een fles wijn en de fouten herkennen in een fictieve wijnkaart.

De wedstrijd bevatte veel spanning omdat een sterk veld van jong getalenteerde en gedreven sommeliers uit de nationale sommellerie aan dit Nederlands kampioenschap deelnam. De winnaar zal Nederland binnenkort gaan vertegenwoordigen bij het Europees- en Wereld Kampioenschap.

Tweede eindigde Jaco van Hensbergen, werkzaam bij Parkheuvel en derde werd Mitchell Ligthart die nu nog Vis & Ko werkt maar binnenkort overstapt naar Restaurant Solo te Gorinchem.

Het Nederlands Gilde van Sommeliers
Het NGS bestaat 26 jaar en is aangesloten bij de ASI, de internationale sommelier vereniging. Het NGS biedt een platform voor haar leden door het organiseren van proeverijen en wijnreizen. Tevens wordt informatie gedeeld via de website www.sommeliers.nl.

Al de leden van het NGS zijn in hoofdzaak verantwoordelijk voor de wijn- / spijscombinaties en de in- en verkoop van wijn in de restaurants waar zij werken.

Wijnkooperij De Lange
Wijnkooperij de Lange is exclusief importeur van hoogstaande kwaliteitswijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje en andere Europese landen. Daarnaast werd de laatste jaren met een aantal topproducenten in Zuid-Afrika een goede relatie opgebouwd, zoals bijvoorbeeld De Toren Private Cellar die exclusief in Nederland wordt vertegenwoordigd.

© Nationale Horecagids