Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING verwacht matige groei horecaondernemingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING verwacht matige groei horecaondernemingen
Het afgelopen jaar heeft de horecasector, na de beperkingen die corona met zich meebracht, een grote inhaalslag gemaakt, met een groei in volume van ruim 30 procent . Naar verwachting zal deze inhaalslag in 2023 doorzetten. ING research publiceerde gisteren een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat de volumegroei voor de horeca komend jaar rond de 5 procent ligt. De verklaring hiervoor is het herstel van de coronapandemie. Dit meldt Lunchroom. 

Het is ondertussen meer dan twee jaar geleden dat corona zich voor het eerst in Nederland nestelde. Door de lockdowns en de beperkende maatregelen heeft de horecasector een enorme klap opgelopen. In combinatie met de moeite om personeel te vinden, zitten veel ondernemers met de handen in het haar. Ondanks de inhaalslag van het afgelopen jaar zijn veel restaurants en cafés nog niet op het niveau van voor corona.

Stijgende prijzen

Niet alleen de producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Door de gestegen inkoopprijzen heeft ook de horeca te maken met hogere kosten voor het inkopen van producten. Voedingswaren en alcoholvrije dranken zijn in de eerste driekwart van 2022 met 9 procent in prijs gestegen. Bier spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent. In combinatie met de stijgende huur- en energieprijzen zijn horecaondernemers genoodzaakt deze extra kosten door te berekenen naar de consumenten. In 2022 is het gemiddeld 8 procent duurder geworden. Voor hotels ligt dit percentage zelfs hoger, in deze sector zijn de prijzen met vijftien procent gestegen. Zij zijn minder gevoelig voor prijzen en kunnen de extra kosten makkelijker doorberekenen bij gasten.

Meer faillissementen

De stijgingen van de prijzen, de inflatie en steeds hogere inkoopkosten zijn voor veel horecaeigenaren te veel. De verwachting van de ING is dan ook dat het aantal faillissementen in de horecasector in 2023 hoger zullen zijn dan in dit jaar. Er was een probleem door de toegenomen concurrentie als gevolg van een toename in horecazaken de afgelopen jaren. Daar komt ook bij dat sinds oktober dit jaar de ondernemingen zijn begonnen met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een stijging van het aantal zaken dat zijn deuren moet sluiten.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.