Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodnummer voor horecabranche om zorgen energiecrisis te kunnen uiten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Noodnummer voor horecabranche om zorgen energiecrisis te kunnen uiten
De horeca komt met een speciaal nummer waar ondernemers hun problemen en verhalen kwijt kunnen nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Het nummer, dat door de Horeca Alliantie is ingesteld, is een reactie op de miljoenennota van het kabinet. Daarin ontbreekt het volgens de ondernemerslobby aan enig zicht op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetaria’s en andere horecabedrijven.

De eerste horecabedrijven hebben inmiddels voorgoed hun deuren gesloten vanwege de hoge energiekosten, aldus de samenwerking van Chinees-Aziatische restaurants (VCHO), snackbars ( ProFri) en horecagilde NHG die circa 3000 horecaondernemers in Nederland vertegenwoordigt.

Energienota liep sterk op

De ondernemers wijzen erop dat de energienota al begin dit jaar sterk opliep. Politieke keuzes - de sancties tegen Rusland - hebben de factuur verder omhoog gejaagd. "De sancties zijn begrijpelijk, maar de horeca kan de directe gevolgen niet langer alleen dragen", zo klinkt het. "Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn."

Vijf weken beschikbaar

Het noodnummer zal, afhankelijk van het aantal meldingen, in eerste instantie vijf weken beschikbaar blijven. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Rekening koopkrachtverbetering

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft in een brief aan de minister de zorgen kenbaar gemaakt. Volgens de brancheorganisaties mag de rekening van koopkrachtverbetering niet alleen bij het bedrijfsleven worden gelegd. De ondernemers- en werkgeverslasten gaan namelijk flink omhoog en er is onvoldoende tegemoetkoming voor de enorm gestegen energielasten, aldus KHN.

Extra lastenverlichting gevraagd

De organisatie roept de politiek op met extra lastenverlichting te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het hogere minimumloon met een nieuw laag inkomensvoordeel te compenseren. Ook zou de vrije ruimte voor ondernemers in de werkkostenregeling flink verhoogd kunnen worden. Verder oppert KHN om ondernemers langer de tijd te geven belastingachterstanden terug te betalen. Zij hadden uitstel tot 1 oktober. De regeling zou wat KHN betreft met een jaar moeten worden verlengd.

Door: ANP

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe