Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VN wil open markt voor Russisch voedsel, zodat de prijzen omlaag gaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
VN wil open markt voor Russisch voedsel, zodat de prijzen omlaag gaan
De secretaris-generaal van de VN António Guterres heeft zaterdag benadrukt dat regeringen en de particuliere sector moeten samenwerken om voedsel en kunstmest uit Rusland op de internationale markt te brengen, evenals Oekraïens graan. Dat is onderdeel van de overeenkomst die vorige maand in Turkije is gesloten.

Guterres bepleitte tijdens een persconferentie in Istanbul de onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt van Russische producten die niet onder de getroffen sancties vallen. Het is volgens hem belangrijk dat nationale overheden en bedrijven de krachten bundelen om daarvoor te zorgen. "Meer voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland is cruciaal om de exportmarkt verder tot rust te brengen en de prijzen voor de consument te verlagen".

Opruimen van obstakels

De VN-chef zei dat met de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt gewerkt aan het opruimen van de gerezen obstakels. "Er zijn onder meer moeilijkheden te overwinnen op het gebied van scheepsvervoer, verzekeringen en financiering".

Verantwoordelijk graanuitvoer

Oekraïne en Rusland waren verantwoordelijk voor ruwweg een derde van de totale graanuitvoer wereldwijd. Daar kwam een einde aan door de invasie van het buurland waartoe het Kremlin in februari besloot. Rusland was voor de oorlog, door Moskou een speciale militaire operatie genoemd, ook een belangrijk exporteur van kunstmest.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.