Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer betalen voor biertje op terras door stijgende kostenposten horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De gas- en elektriciteitsprijzen zijn inmiddels verdriedubbeld, waardoor zowel horecaondernemers als de consumenten meer moeten gaan betalen. Daarnaast kampt de branche ook met stijgende inkoopkosten door een tekort aan grondstoffen en hoge salarissen. Meer betalen voor een biertje op het terras lijkt onvermijdelijk. Dit melden Horeca Nederland en NU.  

Voor boter betaal je nu het dubbele, de brouwers hebben het bier duurder gemaakt en ook de prijs van meel stijgt. De coronamaatregelen voor de horeca verdwijnen weliswaar vanaf 23 maart, maar de horeca heeft nu te maken met andere obstakels. Dit heeft voor zowel de ondernemer als de consument gevolgen.

Stijgende energiekosten

Dat horecagasten meer moeten gaan betalen, werd een aantal weken geleden al bekendgemaakt. Naast gas- en elektriciteitsprijzen en toenemende inkoopkosten was het al bekend dat de branche ook al in de knel is geraakt door de hogere salarissen, in de hoop om nieuw personeel aan te trekken.

Door de energiekosten zijn zwembaden voor hotels een enorme kostenpost. Waar het verwarmen eerst 2.500 euro kostte, tikt het tegenwoordig al gauw de 7.500 euro aan volgens Patrick van Zuiden, eigenaar van Hotel & Spa Savarin in Rijswijk.

Economisch oogpunt

Prijsstijgingen in de horeca zijn overigens van alle tijden. Twintig jaar geleden kon de klant nog genieten van een glas bier voor 1,28 euro, maar in 2018 was dit al 2,58 euro. Het is niet meer dan logisch dat de prijzen in de horeca nu omhoog gaan. Vanuit een economisch oogpunt zou het moeten. Naast de energieprijzen is het personeel immers duurder en zijn de inkoopprijzen hoger. Daarnaast hebben de ondernemers nog achterstand in de omzet vanwege de lockdowns en de vroegere sluitingstijden.

Bron: Redactie Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.